NTB

— Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant. I dag bekreftes det for all verden: Dere har gitt mot til mange - mange som lengter etter en kjærlighet "som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt". Dere har tro på hverandre og møter fremtiden med tillit. Dere lar oss ane kjærlighetens skaperkraft, sa biskop Gunnar Stålsett i sin tale.

Henvendt til bruden sa biskopen: - Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du begynner et nytt kapittel med blanke ark. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte alle som bærer på smerte for sine liv. Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn.

Bruden var svært beveget, og tørket tårene under biskopens tale.

Ny bryllupsmarsj Til tonene av en nyskrevet bryllupsmarsj for orgel kom brudeparet sammen inn i kirken med sitt følge av fem brudepiker og brudesvenn. Brudesvenn var Mette-Marits sønn Marius. Bryllupsmarsjen, som ble spilt offentlig for første gang, er skrevet av Nils Henrik Asheim. Haakon var kledd i Hærens gallauniform. Bruden hadde en lagermet kremhvit silkekjole.

Ved ankomsten til kirken ble de to unge møtt med trompetfanfarer spilt av ni blåsere plassert i kirketårnet og på to hustak rundt Stortorget. Vel inne satte brudeparet seg ned på venstre side av alteret, med kongen og dronningen på høyre side. Forloverne, kronprins Frederik av Danmark og Linda Tånevik, satt bak brudeparet. Etter en introitus for kor, blåsere og orgel av Asheim sang forsamlingen inngangssalmen "Å leva det er å elska ".

Biskop Gunnar Stålsett holdt inngangsord og innledet vigselliturgien med Guds ord om ekteskapet.

Etter at biskopen hadde avsluttet liturgien spilte saksofonisten Jan Garbarek folkemelodien "Eg vil binde blomsterkransa". Da tonene fra orgelgalleriet døde hen, kom prinsesse Märtha Louise fram i koret og leste fra profeten Jesaja kapittel 58, vers 5-8. Deretter sang menigheten Svein Ellingsens salme "Vi rekker våre hender fram som tomme skåler".

Ekteskapsinngåelsen Nå var tiden inne for selve ekteskapsinngåelsen. Brudeparet kom fram og stilte seg midt foran alterringen.

— For Gud vår Skapers ansikt i disse vitners nærvær spør jeg deg Haakon Magnus: Vil du ha Mette-Marit Tjessem Høiby som står ved din side til din hustru: - Ja, lød svaret fra kronprinsen klart og tydelig.

— Vil du elske og ære henne og bli trofast hos henne i gode og onde dager inntil døde skiller dere?

— Ja.

Deretter kom de samme spørsmålene til bruden og hennes ja.

— Så gi hverandre hendene på det. For Guds ansikt og i disse vitners nærvær har dere nå lovet hverandre at dere vil leve sammen i ekteskap og gitt hverandre hånden på det. Derfor erklærer jeg at dere er rette ektefolk.

Norge hadde fått sin kronprinsesse Mette-Marit. Brudeparet satte så ringen på fingeren til den andre. Mens de satte seg etter ekteskapsinngåelsen sang Mari Boine på samisk "Mitt hjerte alltid vanker".

Victoria Kronprinsesse Victoria kom så fram i koret og leste Frans av Assissis bønn. Hun ble etterfulgt av korsang før biskopen la sine hender først på Haakons og så på Mette-Marits hode mens han ba forbønn for ekteparet. Deretter ba menigheten Herrens bønn, og ekteparet kunne sette seg på sine plasser.

Etter korsang leste biskopen velsignelsen og ekteparet kunne forlate Domkirken mens Jan Garbarek og domorganist Kåre Nordstoga spilte "Gammel brudemarsj fra Østerdalen".

Bilen med Mette-Marit Tjessem Høiby forlot Slottet som den siste i bryllupskortesjen klokken 16.43 lørdag. Bruden var iført en langermet kremhvit silkekjole. I håret har Mette-Marit slør og viftediademet hun nylig fikk i gave av kongeparet.

Sammen med den blivende kronprinsessen var hennes forlover Linda Tånevik.

Kronprins Haakon kjørte fra Slottet fem minutter tidligere, sammen med sin forlover, Danmarks kronprins Frederik. Kronprins Haakon er iført Hærens gallauniform.Kronprinsen gifter seg i Hærens gallauniform. Mange hadde ventet at kronprinsen ville bruke Sjøforsvarets galla, siden det er den forsvarsgrenen har fått sin utdanning i.

Til uniformen bærer brudgommen St. Olavs Ordens storkorsbånd med krasjan (ordensstjerne), den svenske serafimerordenens krasjan og den danske elefantordenens krasjan. I halsen bærer han Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

I tillegg bærer kronprinsen følgende medaljer: St. Olavs ordens Ridderkors, Kongelig Norsk Fortjenstordens Ridderkors, Forsvarsmedaljen med laurbærgren, Olav Vs minnemedalje, Olav Vs jubileumsmedalje og Sjøforsvarets vernedyktighetsmedalje.

Det syder av liv langs Karl Johan fra Domkirken og opp til slottet.

Allerede fra klokken 12 lørdag formiddag begynte folk å ta oppstilling langs Oslos paradegate og utenfor Slottet. Klokken 13.45 måtte folket vike til side for dronning Sonja, kong Harald og prinsesse Märtha, som ankom i bil. Like etter kom en buss med bryllupsgjester som hadde deltatt på visning og bespisning på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.

Ved 14-tiden begynte politiet arbeidet med å rydde Slottsplassen for mennesker. Ikledd tjenesteantrekk med hvitskjorte, bandolær, hvite hansker og hatter anmodet politiet folk om å flytte seg bak sperringene, før de selv marsjerte nedover Karl Johans gate og tok oppstilling med 20 meters mellomrom langs bryllupsruten. Og folk strømmer til. Ved 15-tiden var første rad ved paradegaten fylt opp med tilskuere, og rad nummer to var i ferd med å fylles opp. Og det til tross for gråvær og fare for regn i timene før bryllupet finner sted.

Blant de skuelystne hersker det den reneste 17.mai-stemning. Små jenter utstyrt med prinsessekroner og norske flagg sitter på skuldrene til fedrene for om mulig å få et glimt av de kongelige.

Bryllupet ser ut til å bli den folkefesten man hadde håpet på. Oslo kommune venter at over 100.000 mennesker vil finne veien til sentrum under vielsen.

Nøyaktig klokken 1500 marsjerte garden inn foran kirken. Den røde løperen er trillet ut og de første gjestene er allerede på plass i kirken.

Her ankommer Mette-Marit Tjessem Høiby kirken og blir møtt av sin tilkommende mann, kronprins Haakon.
Foto: Scanpix