— Bortkastet. Sløseri. Det er skremmende å se hva folk kaster av fullt brukbare ting, sukker Dag Ståle Karlsen.

Han er arbeidsleder på BIRs gjenvinningsanlegg på Espehaugen i Fana. Denne dagen sitter han i innkjøringsboden og tar villig imot femtilappene som bilistene stapper inn vinduet for å kvitte seg med gamle synder.

— Nylig kom det en inn her med en oppvaskemaskin. Han syntes vel det var for gale å kaste den, og spurte om jeg ville ha den i stedet. Maskinen var ikke engang et år gammel, men de hadde pusset opp kjøkkenet, og kjøpt ny, forteller Karlsen.

Det skorter ikke på historier om hva som har havnet på bosset her. Fra dem som kaster naboen sin sykkel, til hagemøbler i støpejern til titusener av kroner, som havnet rett i pressen.

— En kastet konens bunad, med søljer og det hele. Da han dagen etter skjønte hva han hadde gjort, var containeren tømt. Det kostet ham 35.000 kroner, sier Karlsen.

Men disse episodene er tross alt tabber. Noe helt annet er hva folk kaster bevisst.

Dobling på fem år

Vi kaster nemlig søppel som aldri før. Det siste tiåret har mengden avfall økt med oppunder 15 prosent - hvert år. Avfall fra private husholdninger øker mest, og Norge er et av de europeiske landene som kaster mest søppel per hode.

I 2006 kastet vi (estimert) rundt 11 millioner tonn avfall. Over 1,9 millioner tonn av dette avfallet var fra private husholdninger, noe som betyr at hver og en av oss i fjor kastet 414 kg søppel.

I EUs statistikkorganisasjon Eurostat er søppelet fra næringslivet inkludert. I 2004 kastet vi da 724 kilo boss per hode. Det er langt mer enn noen av våre nordiske naboland, faktisk er det bare Irland og Kypros som produserer mer søppel enn Norge.

Kastemanien på såkalt EE-avfall, elektrisk eller elektronisk utstyr, øker enda raskere. I 2006 kastet vi 68.277 tonn EE-avfall. Det betyr at hver av oss leverte 14,7 kilo elektriske og elektroniske produkter til gjenvinning. Det er mer enn en dobling på fem år: i 2001 kastet vi 32.000 tonn, eller 6,8 kilo per hode.

Dette er ikke bare fordi vi kjøper mer - avfallet har økt mer enn konsumet.

Kaster hengeren også

En vindskeiv Tysse-tilhenger rygges på plass foran restbosscontaineren, og Rolf Hjørnevik fra Kråkenes går i gang med å rydde hengeren. For julestjerner, flatbrød, gamle ski og gamle kasseroller av den typen man måtte gitt litt for i antikvitetssjappene.

— Tømmer noen greier for min gamle far, sier Hjørnevik.

Og forteller at han ikke er helt uten dårlig samvittighet når han dumper ting.

— Det er jo en del av livet, og mye bestikk og sånt kunne jo vært brukt. Men med prisene på IKEA i dag, skal det jo godt gjøres å konkurrere. Dessuten skal det jo se litt fint ut i skuffene også, sier Hjørnevik.

Som etter å ha levert et solid bidrag til restbosshaugen, også kaster hengeren.

Kaster gode TV-er

Under tak på BIR-anlegget står store mengder elektronikk stablet i ulike stålbur. DVD-spillere, TV-er, PC-skjermer, stereoanlegg, printere, harddisker og et oscilloskop - hva nå det er for noe. Akkurat idet vi kaster våre nostalgiske øyne på en gammel Nintendo spillmaskin inne i elektronikkfjellet, stanser en bil. Ut kommer Kjetil Fjeldstad, og snart havner to helt streite TV-er med et brak i stålburet.

— Om de virker? Absolutt. De har kjøpt seg nytt, sier Fjeldstad, som understreker at han kun er bærehjelp og nikker mot TV-enes tidligere eier. Denne ser brydd ut, og absolutt vil ikke ha navnet i avisen.

— Har pusset opp, og kjøpt flatskjerm, mumler han.

— Så du kaster to fullt fungerende TV-er på grunn av estetikken?

— Ja. Disse har utspilt sin rolle, sier den navnløse. - Men jeg håper at noen kan gjøre bruk av dem.

- Et fæla samfunn

Men her vilingenfå glede av de fullt brukbare TV-ene. Hadde fyren i stedet satt TV-ene inn på brukthallen, kunne hvem som helst gått inn der og plukket med seg TV-ene - helt gratis. Men straks noe er avlevert på gjenvinningsdelen av BIR-anlegget, er det ingen vei tilbake. Fjerner du så mye som en bøyd spiker herfra, regnes det som tyveri.

I neste bil sitter Thor Småbrekke. Blant tingene han er her for å kaste, er tre bærbare PC-er.

— Den kostet 20.000 kroner da den var ny, sier han og nikker mot en syv år gammel Compaq-maskin.

— Men å oppgradere den til dagens krav vil koste minste like mye som å kjøpe ny. Det er et fæla samfunn, sier Småbrekke.

Fra Bosch til boss

Økonomisk vekst betyr økt forbruk - og økt kasting. Før kastet vi ting fordi tingene var ødelagte, gjerne etter å ha prøvd å reparere dem. I dag kaster vi gjerne tingene fordi de ikke er kule nok, ikke passer inn i interiørdesign - eller rett og slett ikke lengre har nyhetens interesse.

Men samtidig spiller en annen vesentlig faktor inn. Mens prisene for å få reparert ting stiger i takt med lønnsvekst, blir elektronikk stadig billigere, og dermed kanskje ikke er laget for å vare lenge. Der man for en generasjon siden gjerne betalte forholdsvis mye for en skikkelig boremaskin, kjøper vi i dag en kinesisk maskin til 199 kroner - «den varer jo en stund».

- Har for mye penger

BIRs Ketil Pedersen hopper ned fra en traktor og rister på hodet.

— Hin dagen ble det kastet fem syltynne digitalkamera. Vi plugget dem i veggen for å se om de virket, og de var helt fine. Det er skremmende hva folk hiver, sier han.

Deriblant flatskjermer.

— Telenor kom med en kjempesvær flatskjerm og noen mindre. Den var over 50 tommer, og funket helt fint. Det dukker også opp projektorer som er helt fine, sier BIRs Maria Flores Adamsen, idet hun gir oss en guidet tur rundt om i avfallsdunkene.

Som blant annet skjuler et tilsynelatende strøkent Super 8-kamera, fabrikknye PC-høyttalere, fotoapparater som umulig kan ha eksponert særlig mange feriebilder. Og en Autopass-brikke, der eieren nå kan se langt etter depositumet på 200 kroner.

— Folk har nok for mye penger, sier kollega Dag Ståle Karlsen.

Og tar imot flere femtilapper gjennom vinduet.

EXIT BOBLESKJERM: - Om de virker ja, sier Kjetil Fjeldstad, på Espehaugen for å kaste to store TVer. Men bare som hjelpemann, altså. For nå er det flatskjerm som gjelder.
Høvik, Tor
KASTET: Kjøkkenutstyr for den retrofile, med glass du absolutt ikke finner på IKEA.
Silje Katrine Robinson
KASTET: Nintendo-maskin - med sju spill, deriblant "Super Mario Bros."!
Silje Katrine Robinson
KASTET: Flunkende nye PC-høyttalere, ennå ikke pakket skikkelig ut.
Silje Katrine Robinson