Fattige kvinner i Afrika har vært testpersoner for den nye geleen.

Selv om foreløpige resultater viser at geleen ikke har noen beskyttende effekt – og i ett tilfelle økte risikoen – vil Utenriksdepartementet (UD) fortsette prosjektet, skriver Dagsavisen.

– Dette ene forsøket der man fikk mistanke om at den geleen man bruke kunne øke innebære en økt risiko, ble umiddelbart stanset. Det viser at forskningsprosjektet er seriøst og gjennomføres etter etiske retningslinjer, sier politisk rådgiver for utviklingssaker i UD Torbjørn Karlsen Urfjell (SV) til NTB.

– Norge ville aldri støtte et forskningsprosjekt som kunne øke risikoen for smitte. Det er det ingen tvil om, slår han fast.

Tilbakeskritt

Leder og grunnlegger Zeda Rosenberg i International Partnership for Microbicides (IPM) står bak testene av geleen. Hun sier til Dagsavisen at testresultatene er et stort tilbakeskritt og at det nå skal jobbes videre med produktet.

Hun innrømmer også at det å teste ut medisinen på fattige kvinner i Afrika i seg selv innebærer en risiko for smitte.

– Hiv-epidemien i Afrika eksploderer blant kvinner. Dette prosjektet handler om å gi kvinner økt makt over sin egen helse, sier Karlsen Urfjell.

Kritisk ekspert

Professor Dag Kvale ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus har jobbet med hiv og aidsforskning i mer enn 20 år. Han er kritisk til prosjektet og sier at utvikling av mikrobisider har liten sjanse for å lykkes, fordi nesten alt man kan tenke seg av fremmedstoffer i skjeden vil irritere slimhinnen og dermed øke risikoen for smitte.

Utenriksdepartementet er likevel positivt innstilt:

– Dette prosjektet har vi tro på, selv om vi vet om risikoen. Prosjektet er en unik innsats for å utvikle et produkt som medisinindustrien ikke vil gjøre, sier Norges aids-ambassadør Sigrunn Møgedal i UD.

Oppfølging

Kvinnene som er med i prosjektet får dessuten tett oppfølging, påpeker UD.

– Kvinnene får god oppfølging med kontroller og tester. De får utdelt kondomer, blir oppfordret til å bruke dem og de får beskjed om at de ikke må regne med at geleen som testes ut vil beskytte dem mot smitte. Kvinnen får selvsagt også oppfølging og behandling med medisiner om de skulle bli smittet mens de er med i programmet, sier Karlsen Urfjell.