Direktør Geir Stene-Larsen i Nasjonalt folkehelseinstitutt sier til NTB at instituttet har spesialister som kan rykke ut på kort varsel dit det måtte være behov for dem. Instituttet kan bidra med laboratoriekapasitet, og kan knytte kontakter med laboratorier der slike ikke finnes lokalt. Folkehelseinstituttet kan også tilby sitt overvåkingssystem, opplyser Stene-Larsen.

For vel to uker siden deltok Folkehelseinstituttet med en forsker i en delegasjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO) for å bistå Iran i kampen mot fugleinfluensaen.

– Per i dag er det ikke kommet nye forespørsler om bruk av norske spesialister, sier direktør Geir Stene-Larsen til NTB.

Nye døde fugler

Til Veterinærinstituttet i Oslo er det siden fredag kommet inn flere døde fugler, og disse skal analyseres i løpet av lørdag, sier avdelingsdirektør Jorun Jarpe i avdeling for dyrehelse til NTB.

Veterinærinstituttet gikk fredag ut og etterlyste flere døde fugler, men fastholdt de hygienebud som folk som skal forholde seg til dersom de ser ansamlinger av død fugl: Ikke rør dem, men gi raskt beskjed om funnet via Mattilsynets varslingstelefon 06040.

– Ellers er det i løpet av lørdag ikke kommet meldinger som tyder på at situasjonen er nevneverdig forandret i forhold til fredag, sier Jarpe til NTB.

Normalsituasjon

Folkehelse— og veterinærmyndigheter i Europa var lørdag ellers meget opptatt av hva som egentlig har skjedd med den anda som er funnet i Frankrike. Det ble fredag meldt at anda med 90 prosents sikkerhet hadde dødd av det fryktede H5N1.

– Å snakke og skrive om fugleinfluensa tror jeg vil bli normalsituasjonen for mange i tiden som kommer. Nå må vi forvente flere funn av det dødelige viruset hos fugl, sier administrerende direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet til NTB.

I løpet av de siste dagene har 15-20 fugl fra hovedsakelig Vestlandet, Nord-Norge og Østlandet vært til undersøkelse ved Veterinærinstituttet. Hittil har ikke forskerne ved instituttet funnet at disse fuglene har vært smittet av den farlige influensaen.