Direktør Geir Stene-Larsen i Nasjonalt folkehelseinstitutt sier til NTB at instituttet har spesialister som kan rykke ut på kort varsel dit det måtte være behov for dem. Instituttet kan bidra med laboratoriekapasitet, og kan knytte kontakter med laboratorier der slike ikke finnes lokalt. Folkehelseinstituttet kan også tilby sitt overvåkingssystem, opplyser Stene-Larsen.

For vel to uker siden deltok Folkehelseinstituttet med en forsker i en delegasjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO) for å bistå Iran i kampen mot fugleinfluensaen.

– Per i dag er det ikke kommet nye forespørsler om bruk av norske spesialister, sier direktør Geir Stene-Larsen til NTB.

Ikke smittet

12 døde fugler som lørdag ble analysert ved Veterinærinstituttet i Oslo, var ikke smittet av den fryktede fugleinfluensaen.

– Vi har i dag undersøkt tre svaner, en ærfugl, en kvinand, to stokkender, tre måker, en hegre og en spurvehauk. Alle undersøkelser var negative, sier avdelingsdirektør Jorun Jarpe i avdeling for dyrehelse ved Veterinærinstituttet til NTB.

Veterinærinstituttet gikk fredag ut og etterlyste flere døde fugler, men fastholdt de hygienebud som folk som skal forholde seg til dersom de ser ansamlinger av død fugl: Ikke rør dem, men gi raskt beskjed om funnet via Mattilsynets varslingstelefon 06040.

Normalsituasjon

Lørdag kveld ble det bekreftet at en and som er funnet død i Frankrike nærheten av byen Lyon, var smittet av det fryktede fugleviruset H5N1.

– Å snakke og skrive om fugleinfluensa tror jeg vil bli normalsituasjonen for mange i tiden som kommer. Nå må vi forvente flere funn av det dødelige viruset hos fugl, sier administrerende direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet til NTB.