Dette er klart etter at utenriksminister Jan Petersen mandag kveld hadde et møte med FNs generalsekretær Kofi Annan i FN-hovedkvarteret i New York.

Tiltak mot spredning av atomvåpen ble helt utelatt i den utvannede slutterklæringen fra FN-toppmøtet i New York. Men nå skal sju land, blant dem Norge, gjøre et nytt forsøk, sier Petersen til NTB.

Deltakerlandene er godt balansert og skal på uformelle møter i FN-miljøet komme med ideer og skisser som kan samles av den norske FN-ambassadøren.

– Jeg er trygg på at min etterfølger som utenriksminister vil gripe fatt i denne saken, sier Petersen.

På møtet i New York utvekslet Petersen og Annan også synspunkter på konflikten på Sri Lanka, men Petersen tror ikke den fastlåste fredsprosessen kan komme noe videre før det har vært holdt presidentvalg i landet.

Norge har ikke som oppgave å ta noen av partene i nakken, sier Petersen på spørsmål om de norske tilretteleggerne av fredsprosessen har vært for passive.

– Man må ikke tillegge oss oppgaver vi ikke har. Men vi kan advare mot å flørte med ekstremisme, legger han til.

Den gode nyheten er at våpenhvilen på Sri Lanka har holdt, men det pågår fortsatt drap, og det er vanskelig å se for seg noe gjennombrudd i fredsprosessen i den førvalg-perioden vi er inne i, sier den norske utenriksministeren.