I fjor drakk hver og en av oss 115 liter kullsyreholdig leskedrikk, ifølge Bryggeriforeningen. Det betyr at hele Norges befolkning i gjennomsnitt drikker en liten flaske brus hver eneste dag. Det er nær en dobling på 20 år.

Skrukorkgenerasjonen kalles de unge som støtt tar seg en slurk av en cola-flaske, til skade både for tennene og blodsukkeret.

I 1985 svarte 13 prosent av jentene at de drakk brus minst én gang om dagen. I 1997 drakk 19 prosent av jentene brus hver eneste dag. Guttene er vel så brustørste. Nær 30 prosent av dem drakk brus hver dag, og flere ganger om dagen, både i 1985 og 1997.

Brusen inneholder mye sukker, og fører til hull i tennene. Den er samtidig «sur», og syrlige drikker sliter på tannemaljen. Slike skader er mye vanskeligere å reparere enn et hull i en jeksel.

Tannleger ser tydelig at barn og ungdom har begynt å få mer hull i tennene. Karius og Baktus hadde lurt seg inn i nesten 40 prosent av tennene til norske femåringer i fjor. I 1997 hadde bare 30 prosent av femåringene hull i tennene.