Gutten ble født på Rikshospitalet klokken 10.45. Alt er vel med mor og barn, heter det i en pressemelding fra Slottet.

– Fantastisk flott, sier en stolt mormor, Marit Tjessem til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gratulerer kronprinsparet.

– På vegne av regjeringen har jeg den store glede av å gratulere kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit med en sønn. Vi gratulerer kong Harald og dronning Sonja med et nytt barnebarn, heter det i en pressemelding fra Jens Stoltenberg.

Like etter klokken 12 lørdag gikk flagget til topps på Rikshospitalet. Søndag blir det offisiell flagging fra offentlige bygninger i Norge og de norske utenriksstasjonene, og samme dag vil det bli skutt salutt fra Forsvarets saluttpliktige festninger klokken 13.

Fjerde barnebarn

Gutten er kronprinsparets andre felles barn. I tillegg består familien av storebror Marius Borg Høiby (8).

Den nyfødte prinsen er kongeparets fjerde barnebarn på under tre år. Alle de tre foregående barnebarna er jenter. Kong Harald sa høsten 2003 at det så ut til at det skulle bli en årlig foreteelse å få barnebarn. I år har han til og med fått to. Og det til og med i året da Norge feirer sitt 100-årsjubileum som selvstendig monarki.

Lagt inn klokken 8

Kronprinsessen ble lagt inn på Rikshospitalet rundt klokken 8 lørdag morgen.

Det var på forhånd spekulert i om kronprinsesse Mette-Marit ville foretrekke hjemmefødsel, slik som svigerinnen prinsesse Märtha Louise gjorde da datteren Leah Isadora ble født i april. Men fordi det tredje svangerskapet har vært mer plagsomt enn de to foregående, bestemte kronprinsparet seg for at fødselen skulle foregå i trygge omgivelser på sykehuset.

Om mor og barn returnerer til Skaugum noen timer etter fødselen, slik de gjorde da Ingrid Alexandra ble født 21. januar i fjor, avhenger trolig av om formen til kronprinsessen og det nyfødte barnet er like god som sist.

Fem timer

Da Ingrid Alexandra ble født, hadde kronprinsessen termin 22. januar, men den lille prinsessen var klar dagen før. Hun ble født på Rikshospitalet om morgenen, og allerede fem timer senere reiste hun hjem til Skaugum i ambulanse sammen med sin mor og fødselslegen Babill Stray-Pedersen, som også denne gangen tok hånd om den kongelige fødselen.

Stray-Pedersen har fulgt kronprinsessen tett de siste ukene, blant annet var hun med i det kongelige følget under kongebesøket i London i slutten av oktober.

Som sist vil trolig mormor Marit Tjessem komme hjem til datteren for å hjelpe til den første tiden etter fødselen.

En Olav?

Barnets navn har de vordende foreldrene – i samråd med kong Harald – trolig bestemt allerede. Navnene Olav, Harald og Haakon er naturlige valg. Det er også gamle kongenavn som Magnus og Sverre. Men foreldrene kan like gjerne velge et helt annet navn til en nyfødt sønn, eventuelt flere navn. Det er bare kongeparet som kun har ett navn i kongefamilien.

FORELDRE: Kronprinsparet har fått en sønn. Mette-Marit var om lag tre måneder på vei da dette bildet ble tatt på Festspillene i Bergen i vår.
Helge Sund (arkiv)
Lise Åserud / SCANPIX