Norske myndigheter går hardt ut mot industrielt fremstilt transfett som blant annet kan finnes i tørre kjeks og kaker, pommes frites og wienerbakst.

For åtte uker siden trådte en ny forskrift i kraft, som gjør at vi blir blant de beste landene i Europa på dette, skriver Aftenposten.

Hjertesykdom

Mandag skrev Aftenposten omsammenhengen mellom hjertesykdom og transfett.Dette fettet finnes fortsatt i enkelte typer margarin, kjeks og andre matvarer — men da i hovedsak importert mat. Nå skal det industrielt fremstilte transfettet vekk fra norske matbord så langt det er mulig.

Tidligere var supper og sauser i pulverform blant verstingene, med opptil 40 gram transfettsyrer pr. 100 gram fett. Fra 2004 ble fettråstoffet forandret, slik at den antatt største andelen produsert i Norge inneholder mindre enn 2 gram.

Med den nye forskriften blir det altså forbudt å selge mat med mer enn 2 gram transfett pr. 100 gram fett – enten den er produsert i Norge eller i et annet land.

Den norske reguleringen er laget etter modell fra Danmark, Island og Østerrike. EU har ennå ingen regulering av transfett, men vil i løpet av året legge frem en utredning om saken, sier seniorrådgiver Nina Lødrup i Mattilsynet.

Skjuler fettet

Mattilsynet har i årevis vært bekymret for de negative helseeffektene ved transfett. Ifølge seksjonssjef Lødrup har norske produsenter tatt dette på alvor, og nærmest fjernet alt industrielt fremstilt transfett i norskproduserte matvarer.

Importerte matvarer kan derimot fortsatt inneholde dette helseskadelige fettet - og det er i dag ikke krav til produsentene om å oppgi at et produkt inneholder industrielt transfett. De skjuler derfor innholdet av transfett ved å kalle det delvis herdet marint eller vegetabilskt fett i innholdsdeklarasjonen.

— Transfett er ikke sunt og øker blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer. Strengere regulering kan derfor ha betydning for folkehelsen, sier Nina Lødrup.

Også naturlig

Men transfett finnes også i naturlig form – blant annet i melk og meieriprodukter. Dette naturlige transfettet oppstår når kua tygger gresset. Også kjøtt fra storfe og sau inneholder små mengder naturlig transfett – mellom tre og seks prosent av fettet. Inntaket av naturlig transfett i den generelle befolkningen er lavt, og det er ingen forskning som viser sammenheng mellom risikoen for hjerte- og karsykdommer og naturlig transfett i de mengdene som er vanlig å få i seg.