Bergen kommune slipper ut 620.000 tonn CO2 i året. Afghanistan, med over 31 millioner innbyggere, ligger bare hårfint høyere, med et utslipp på 650.000 tonn.

Ser vi på hele fylket, så slipper Hordaland ut 3,8 millioner tonn CO2, langt mer enn for eksempel Nepal (2,8 millioner tonn). Nepal har ca. 27 millioner innbyggere.

Sogn og Fjordane ligger betydelig lavere, med et utslipp på 1,3 millioner tonn.

Se våre klimasider: Slik kan du bidra

Les også: 10 millioner til klimatiltak

Lindås på topp

Blant de enkelte kommunene er det ikke overraskende Lindås med Statoil Mongstad som ligger suverent på topp, med 1,7 millioner tonn. På bunn ligger Fedje med bare tusen tonn.

– Tallene forteller oss at det er håpløst å tenke seg at vi skulle la være å sette i gang tiltak i Norge for å få ned utslippene. Vi må gjerne bidra til kutt i utlandet, men hvis vi skal løse problemet, må strategien være å kutte utslipp i Norge også, sier daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Han mener nordmenn må belage seg å kutte opp mot 90 prosent av utslippene de neste 30-40 årene.

Sjekk vår klimablogg

– Det er en rekke tiltak man kan gjøre for å bidra, alt fra å spare strøm til å la bilen stå. Men det viktigste er nok å støtte politikere som er villige til å gjennomføre tøffe kutt, og gi et klart signal om at dette vil vi være med på. Hvis vi aksepterer at bensinen og flyreisene kan bli dyrere, er det lettere å få til politisk handling, mener Hermstad.

Les også: Frp i klimakrise

20.000 underskrifter

Tirsdag, på verdens miljøverndag, fikk statsråd Helen Bjørnøy overrakt 20.000 underskrifter på grønne ballonger. Ungdommene som har skrevet navnene sine, protesterer mot Regjeringens klimapolitikk. Bak arrangementet står Kirkens Nødhjelp og ungdomsorganisasjonen Changemaker, melder NTB.

– Vi ber om at Norge forplikter seg til å kutte minst 2 millioner tonn før Kyoto-avtalens utløp, sa leder Jens Aas-Hansen i Changemaker. Han kom med en sterk oppfordring til regjeringen om å forplikte seg til å kutte klimautslipp også i Norge.

Framtiden i våre hender (FIVH) har hentet inn tall som viser at det tar en gjennomsnittsnordmann én dag å slippe ut like mye CO2 som en gjennomsnittsperson i Afghanistan, Kongo, Burundi eller Kambodsja gjør på et helt år.

89 prosent av jordens befolkning slipper ut mindre CO2 enn nordmenn. Norge slipper ut nesten 70 prosent mer CO2 per innbygger enn Sverige. FIVHs bakgrunnstall finner du her.

– Det er meningsløst å si at CO2-kutt i Norge er så ubetydelige at de ikke monner i global sammenheng. Kina er stort, men det er ikke slik at hvis Kina hadde vært delt i 100 små land, så kunne hver av dem gjort som de ville. Hvert enkelt bidrag ser lite ut, men Norges bidrag til utslipp er faktisk enormt i den globale sammenhengen, sier Hermstad.

KNUT FALCH