EU-kommisjonen krevde på et møte med en norsk delegasjon i Brussel tirsdag at tiltakene må avsluttes med det samme, men de norske utsendingene gjorde det klart at det ikke blir aktuelt å oppheve importforbudet fra hele EU før tiltakene utløper 27. mars.

— Dersom situasjonen forblir uendret og vi får full informasjon fra EU, er vi villige til å vurdere å heve importforbudet når tiltakene utløper, sier EU-ambassadør Einar Bull.

Kommisjonen antydet ikke sanksjoner fra EU mot Norge, la Bull til, men en talsmann for EU-kommisjonen sier at saken vil bli tatt opp i EØS-komiteen dersom ikke Norge følger EUs krav.

Ambassadør Einar Bull ledet delegasjonen som møtte EU-kommisjonen tirsdag morgen. EU-kommisjonen ser alvorlig på at Norge handler annerledes enn EUs egne medlemmer.

— Vi har bedt Norge oppheve tiltakene. Vi mener de er urimelige, overdrevne og ikke i samsvar med reglene for det indre markedet, sier en høytstående tjenestemann i EU-kommisjonen til NTB.

— Det er svært uheldig at et medlem av det indre marked går til slike tiltak. Det er et svært dårlig eksempel overfor andre tredjeland, sier tjenestemannen.

Siden Norge er en del av det indre marked, mener EU-kommisjonen at det norske importforbudet skulle ha vært begrenset til produkter fra Storbritannia og Frankrike. Dette er løsningen de andre EU-landene har valgt.(NTB)