Regjeringen meldte lørdag at de bevilger 15 millioner dollar, eller omtrent 100 millioner kroner i humanitær bistand til det palestinske området. 10 millioner dollar kanaliseres gjennom FN, og de resterende 5 millionene skal gå gjennom norske bistandsorganisasjoner. Dette kommer i tillegg til de 500 millioner kroner Norge allerede har bidratt med.

– Midlene skal hovedsakelig gå til strømtilførsel, spesielt til palestinske sykehus, der strømmangelen er prekær, sier Stoltenberg.

Fremdeles mangler FN omtrent to tredeler av beløpet på 370 millioner dollar de har bedt om fra medlemslandene til hjelp til det palestinske folket.

– Må bli tøffere

Stoltenbergs unge partifeller på Utøya gir regjeringen kritikk for ikke å gå langt nok i å ta avstand fra det de karakteriserer som Israels store overgrep.

– De 100 millionene er veldig bra fordi palestinerne lider. Men etter hvert som Israel går lenger og lenger inn i de palestinske områdene, må Norge og andre land bli mye tøffere, sier nestleder i AUF Martin Henriksen til NTB.

Stoltenberg karakteriserer situasjonen i Libanon som svært dramatisk og farlig.

– Den militære maktbruken vi ser i Libanon nå er helt uakseptabel, og øker sjansen for at konfliktene i Midtøsten skal spre seg, sier Stoltenberg.

Vet hva Norge mener

På Utøya lørdag avviste Stoltenberg på det sterkeste ungdommenes krav om å sende fredsopprettende styrker til området.

– Det finnes ingen militær løsning. Det eneste som gjelder nå er å få partene til forhandlingsbordet, mener Stoltenberg.

På spørsmål om regjeringen kommer til å intensivere det politiske presset mot USA og Israel, viser Stoltenberg til den allerede løpende kontakten norske myndigheter har opprettet.

– Alle er kjent med hva Norge mener. Vi er i løpende kontakt med FN, EUs formannskap og den israelske ambassaden. Det som gjelder nå er å få partene til forhandlingsbordet slik at man kan samle seg om en avtale, sier Stoltenberg.