World Economic Forum (WEC) plasserer Norge på likestillingstoppen i en undersøkelse offentliggjort i dag. Norden gjør det bra, med Finland, Sverige og Island på de neste plassene.

WEC beregner at norske kvinners likestillingsnivå er 82,4 prosent av mannens: Ved 100 prosent har man oppnådd full likestilling.

— Flere andre land bedre

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) synes kåringen er gledelig.

— På fredag skal jeg møte EU-politikere og snakke om norsk familiepolitikk og kvotering. Vår likestillingspolitikk er omfattet av stor interesse. Det er blitt en eksportartikkel, sier Huitfeldt til bt.no.

Hun minner om at likestillingen ikke har kommet av seg selv.

— Det var strid både om fødselspermisjonen og kvoteringsreglene. Norsk politikk har brakt likestillingen fremover, sier hun.

Huitfeldt mener Norge fortsatt har et stykke å gå.

— I å kombinere jobb og familie er vi gode. Vi er ikke gode i å løse opp det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Der er flere andre land bedre enn oss, sier Huitfeldt.

Norge tidlig ute

WEC har undersøkt forhold i 128 land i 2007 og 2008. for de dårligst plasserte landene er likestillingsnivået til kvinner bare 45 prosent av mannens.

Norge var tidlig ute med tilnærmet kjønnsbalanse i regjeringen. Det slår positivt ut.

— En større representasjon av kvinner i ledende stillinger i regjeringer og finansielle institusjoner er avgjørende, ikke bare for å finne løsninger på dagens økonomiske kaos, men for å stå av tilsvarende kriser i fremtiden, sier WECs grunnlegger og styreleder Klaus Schwab.

Hva må Norge gjøre for å oppnå full likestilling? Si din mening i kommentarfeltet under!

Tallenes tale:

SCANPIX