Kinesiske myndigheter protesterte skarpt da årets fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Mandag denne uken fikk fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) på kort varsel beskjed om at et planlagt møte med hennes kinesiske kollega var avlyst. Beskjeden kom etter at det norske følget hadde landet i Shanghai. Deretter har en rekke avlysninger tikket inn i dagene som har fulgt, krydret med skarpe uttalelser som at Norge «oppfordrer til kriminalitet ved å gi nobelprisen til en dømt kriminell.»

Beklager reaksjoner

Fredag ga utenriksminister Støre beskjed til Kinas ambassadør Tang Guaqiang at reaksjonene ikke faller i god norsk jord.

— Det var viktig for meg å understreke at Norge ønsker å videreføre det brede samarbeidet med Kina innenfor en rekke områder av felles interesse. Jeg beklaget derfor de reaksjoner vi har sett fra kinesisk side i uken som har gått, sier Støre til NTB.

Støre understreket i møtet at «Kina må stå ansvarlig for sine beslutninger om å ramme vårt gjensidige forhold og interesser som en reaksjon på beslutningen fra Nobelkomiteen».

Må løslates

Dessuten gjentok han Norges oppfordring til Kina om straks å løslate fredsprisvinneren:

— Jeg gjentok vår oppfordring om at Liu Xiaobo må løslates og oppfordret kinesiske myndigheter til å heve restriksjonen rundt hans ektefelle, Liu Xia, uttaler Støre i forkant av et møte med pressen utenfor Utenriksdepartementet fredag klokken 12.30.