Det tidligere hurtigruteskipet «Nordstjernen» ble trukket av grunn rett etter klokken syv tirsdag morgen.

— Skipet ble slept av grunn av tre slepebåter og la til kai i Haugesund rundt halv åtte. Det ser ut til at situsjonen er under kontroll, sier redningsleder Nils-Ole Sunde ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS)

Haugaland og Sunnhordland politidistrikt skriver på twitter at politiet vil gå om bord i skipet som ligger ved Garpaskjærskaien om kort tid. Politiet vil snakke og eventuelt ta prøver av mannskapet.

— Vi er i ferd med å gå ombord nå og for å få en forklaring på hva som har skjedd. Jourhavende jurist hos oss har også besluttet at det skal tas blodprøve av den som har vært ansvarlig for navigeringen, sier operasjonsleder Håkon Tornes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Ifølge Tornes skal det ikke være noen form for personskader på de 21 personene som er om bord.

— Det er store skader på skipet, men det er ikke lekk, sier han.

Mannskapet om bord i natt

Tirsdag morgen sto «Nordstjernen» fortsatt på grunn.

— Men det har vært to slepefartøy som har forsøkt å trekke den av grunn i tre-tiden i natt, sier vakthavende redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge klokken 06.30.

Et større slepefartøy er kommet til stedet og ifølge Mannsåker kan det tyde på at de vil gjøre et nytt forsøk på å dra hurtigruteskipet snart

— I tillegg til disse tre fartøyene har også kystvaktskipet «Ålesund» vært til stede i natt i forhold til sikring og eventuell forurensing.

Alle de 21 personene er fortsatt om bord i hurtigruteskipet.

— Det er kapteinen og mannskapet som har valgt å være om bord. Skipet står godt på land og de kan forlate det. Men det er et nyrenovert skip med mye verdier om bord.

Mannsåker vet ikke noe om årsaken til grunnstøtingen.

— Det er åpentbart at de har kommet ut av kurs på noe vis, men hvorfor det har skjedd vet jeg ikke. Men nå er det Kystverket og rederiet som håndterer saken, sier Mannsåker.

- Situasjonen bra under kontroll

— Det er 21 personer om bord. Vi har foreløpig ikke fått noe melding om vanninntrenging i båten. De første meldingene gikk ut på at skipet sto og vippet, men nå ser situasjonen bedre ut, med at skipet står godt på land, sier redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen til Aftenbladet.

Redningsskøyten RS «Bergen kreds» fikk ikke slept «Nordstjernen» av grunn.

— Det er korrekt, nå skal i stedet slepefartøyet «Mega Mammut» prøve å få skipet av grunn, sier redningsleder Cecilie Øversveen til Aftenbladet ved 00.15-tiden.

Hun sier at de 21 personene fortsatt er om bord i «Nordstjernen», og at det ikke skal være fare for deres liv og helse.

— Ved 01-tiden skal også kystvaktskipet «Ålesund» være på plass for å bistå, sier Øversveen.

- Hvor lenge vil operasjonen vare?

— Det er vanskelig å si, men skipet skal ifølge rapportene stå ganske godt på grunn. Det kommer høyvann ved 06-tiden tirsdag morgen, sier redningslederen.

Det meldes om sterk vind i området.

Gikk i fast rotasjon

— Situasjonen virker å være under bra kontroll, men nå har vi nok med ressurser på stedet til å bistå hvis ting skulle utvikle seg i dramatisk retning, sier Mannsåker.

Mannsåker sier at han ikke vet hvor skipet var på vei, men at det blant annet brukes til navigasjonstrening.

Grunnstøtingen skal ha skjedd vest for Tonjer fyr, ved innseilingen til Karmsundet i den nordre enden.

Meldingen om grunnstøtingen kom like etter klokken 22.

ARKIVFOTO: HELGE SUNDE

«Nordstjernen» gikk i fast rotasjon i hurtigruten fra 1956 til 2002, bare avbrutt av verkstedopphold. Hun ble tatt ut av ordinær hurtigrutetrafikk i 2002, men har gått som erstatningskip i vinterhalvåret siden 2005/2006. I sommerhalvåret har skipet gått i cruisetrafikk ved Svalbard.

Er fredet

  1. februar 2006 kunne hun feire 50-års jubileum som hurtigruteskip. Hun hadde da seilt en distanse som tilsvarer 150 ganger rundt ekvator.MS «Nordstjernen» var det eldste skipet i ordinær hurtigrutetrafikk inntil siste anløp i Bergen 22. mars 2012.

I november 2012 ble skipet solgt til veteranbåtforeningen Indre Nordhordaland Dampbåtlag.Riksantikvaren har erklært midlertidig fredning av båten i påvente av endelig fredning som kulturminne.

Ikke kjennskap

Styrelederen i Indre Nordhordland dampbåtlag, Jarle Wikre, var ikke informert om grunnstøtingen da BT ringte ham mandag kveld.

— Dette har jeg ikke noe kjennskap til, sier han.

hurtigruten2.jpg
ARKIVFOTO: ØYSTEIN TORHEIM