«Kvadratmeterprisen for «gulldassen» blir rundt 300.000 kroner. Selv ikke hybler i Tromsø kan måle seg med dette», melder Nordlys, som har viet det nye veido-tilbudet ved Ersfjordstranda i Berg kommune på Senja mye oppmerksomhet.

Totalt koster toalettbygget 3,75 millioner å oppføre, skriver avisen.

Kunstverket er en del av prosjektet Nasjonal turistvei. Hugo Fagermo, strekningsansvarlig i Statens vegvesen, sier til avisen:

— Disse pengene er øremerket fra Stortinget for å lage spekakulære bygg og dekorere langs strekningene som har status som Nasjonal turistvei, og kan ikke brukes på noe annet. Pengene ville aldri ha blitt brukt til asfaltering og lapping av veier uansett.

18 veier er med

Dorommet er 11 kvadratmeter stort, er malt knallrødt, har stellebord for babyer og utsikt mot himmelen gjennom glasset i taket. Toalettskålen er i rustfritt stål, skriver Aftenposten.

— Utvendig kledning er gullelokserte romboide aluminiumsshingeler av type «KME Tecu Gold System Rhomboids Round», sier Egild K. Jagersten fra Senja Entrepenør til Aftenposten.

18 forskjellige veier er med i Nasjonale turistveier i Norge. Det korteste veistrekket er 36 kilometer (Atlanterhavsvegen mellom Kårvåg og Bud), og det lengste 433 kilometer (Helgelandskysten mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten).

Tilsammen er 2059 kilometer vei regnet som Nasjonal turistvei.

Tysk ektepar, alderen 50+

Prisen på gulltoalettet på Senja blir ikke så avskrekkende når man får vite budsjettet til Nasjonal Turistvei: Fra 1994 til 2023 skal det satses 3,5 milliarder kroner på prosjektet. 3 milliarder kroner skal dekkes over Samferdselsdepartementets budsjett.

Resten av beløpet skal komme fra andre aktører, med fylkeskommunene og kommunene som de viktigste.

Det meste av midlene fra andre går inn i spleiselag for å utvikle 10 store attraksjoner, med reiselivsikonene Trollstigen og Vøringsfossen som de største, heter det på prosjektets hjemmeside.

Den typiske turisten på disse veiene er et tysk ektepar i alderen 50+ eller en familie fra Nederland som reiser med bobil til Norge for å oppleve fjord og fjell og den vakre naturen.