Shopoholisme? Det er den sykdommen de fleste av oss lider av, året rundt og særlig nå rundt juletider. Vi kjøper — shopper - forbruksvarer som i verdi i dag ligger 40 prosent høyere enn bare for 10 år siden.

Kjøpefri dag

Dette mener Fremtiden i våre hender og andre organisasjoner med dem ikke lenger går an, og arrangerte lørdag kjøpefri dag i større byer og tettsteder. På Youngstorget i Oslo var det forskjellige markeringer, det samme var tilfelle på Torgalmenningen i Bergen, på Trondheim Torg, Kanalplassen i Arendal og i Tangen Centrum på Nesodden.

— Vi forsøker å informere om den negative utviklingen på en humoristisk måte, både her i Oslo og i de andre byene. Budskapet er at folk må tenke over sitt forbruk og livsstil, og på konsekvensene av historiens største forbruk. Vi er ikke blitt et lykkeligere folk selv om vi bruker mer og mer på oss selv, sier talskvinne i Fremtiden i våre hender, Carin Leffler, til NTB. Shopadron

Like etter åpningen på Youngstorget fredag kom Kristin Halvorsen ruslende. Etter et par sekunder ble hun muntert men bestemt geleidet inn i pleiestasjonen for shopoholikere, der dr. med. shop. Øivind Løtveit delte ut shopadron i en liten flaske til kjøpeavhengige. Her kunne hjelpetrengende få rad og veiledning, og gratis planleggingskalander for nedtrapping.

Skremmende eksempler på shopoholikere fant man utenfor og bortover Torgata. Der forsøkte fire forbrukere, i samtidsdanserne Tone Bies, Mia Habibs, Laura Coupes og Marie Lindbergs skikkelse, å bære et stort antall julepakker. Det ble lite bæring men mye fall og snubling av det.

Kjøpefri dag er den norske varianten av Buy Nothing Day, en markering som finner sted i vel 40 land. Det er det sjette året norske organisasjoner stiller seg bak aksjonen.

(NTB)