De mest populære bryllupskirkene opplever "fulle hus" i sommersesongen, og brudepar søker seg til kirkene selv om ingen av dem bor i menigheten.

— Flere og flere brudepar gifter seg i et annet sogn og i en annen kirke enn den de hører til, sier førstekonsulent Arild Mellesdal hos Norsk Samfunnsvitenskapelige Database til Aftenposten.

De 15 mest populære kirkene hadde 200 flere vielser i år 2000 enn året før.

Resultatet er at noen kirker har begynt med avgifter opp til 2000 kroner på vielser hvor paret ikke tilhører menigheter, samtidig som nærliggende kirker nærmest står tomme.

— Vi har en moderne kirke plassert like ved et kjøpesenter. Da blir det vanskelig å konkurrere med en eldre kirke som ligger i et museumsområde - slik nabokirken gjør, konstaterer sogneprest Ottar Myrseth ved Spjelkavik kirke i Ålesund.

Leder i Norsk Form, Peter Butenschøn, mener Den norske kirke har seg selv å takke for de "bryllupsløse" kirkene.

— Byggherren har vært mer opptatt av å bygge arbeidskirker enn stemningsrom. Slike bygg fungerer bra til menighetsarbeid, men gir ikke det samme følelsesmessige innholdet som store, vakre rom skaper, sier Butenschøn.

Den aller mest populære kirken for bryllup i fjor var Holmenkollen kapell. Den fem år gamle kirkekopien av det opprinnelige praktbygget fra 1913 trakk til seg hele 132 brudepar, hvorav bare 22 hørte hjemme i menigheten

NTB