Når nordmenn tømmer glassene for siste gang før klokken 24.00 på nyttårsaften i 2007, setter vi punktum for tidenes salgstall for alkohol.

Les også: Åsane selger mest på Vestlandet

68 millioner liter drikke

I løpet av året vil Vinmonopolet da ha solgt 68,7 millioner liter drikke — den høyeste omsetningen i antall liter noensinne.

Det tilsvarer en økning på fire prosent fra fjorårets salg på 66,06 millioner liter, og det er fjerde året på rad Vinmonopol-salget øker med fire prosent.

Les også: Salgstall for alle Vinmonopol på Vestlandet

— Vi har hatt en jevn stigning de siste årene, og det skyldes først og fremst økningen i vinsalget vi har sett de siste årene, sier presserådgiver i Vinmonopolet, sier rådgiver i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Drikker aller mest vin

Vin, eller svakvin, står for godt over 80 prosent av det totale vinsalget.

— Folk blir stadig mer kompetente og prøver seg på nye området. Folk er økende opptatt av mat og vin i dag, sier Nordahl om den økende vininteressen.

En annen årsak er høykonjuktur og gode tider i Norge.

— Konjukturene er kanskje den viktigste faktoren for folks kjøpevaner på polet. Nå som er vi på toppen av en konkuktur er salget på topp. Når det er lavkonjuktur selges det mindre alkohol. Alkohol er sånn sett et luksusgode for oss, sier Nordahl.

Ønsker ikke høyst mulig salg

Gode salgstall til tross, Vinmonopolet ønsker ikke nødvendigvis at utviklingen fortsetter.

— Det er ingen i Vinmonopolet som jubler over høye salgstall. Vi skal sørge for å dekke utgiftene våre. Overskudd og inntjening går til fremtidige investeringer og resten rett til staten. Vårt formål er først og fremst å sørge for et ansvarlig og kontrollert salg og god informasjon til kundene våre, sier Nordahl.

Salgstallene for Vinmonopol-butikkene på Vestlandet har også gått opp det siste året, med 3,9 prosent. De 28 butikkene i Hordaland og Sogn og Fjordane solgte fra januar til oktober i år 6,28 millioner liter - litt under en tiendedel av det nasjonale Vinmonopol-salget.

Åsane størst i vest

Åtte av de ti mestselgende Vinmonopol-butikkene på Vestlandet ligger i Bergen, mens Førde selger mest alkohol i Sogn og Fjordane.

Kanskje litt overraskende er Vinmonopolet i Åsane det polet som selger flest liter alkohol på hele Vestlandet. I Åsane ble det solgt nesten 598 000 liter fra januar til oktober i år.

SALG: Salget på Vinmonopolet bare øker. Med bedre råd kjøper vi mer, og nordmenn blir stadig mer raffinert og prøver nye ting på polet.
STØRST: Vinmonopolet i Åsane er det største på hele Vestlandet.
Bergens Tidende