Blek og med mørke ringer under øynene etter flere dager i fengsel ble nordmannen søndag kveld eskortert av to danske politimenn til Kastrup flyplass utenfor København og satt på et SAS-fly til Oslo.

Den mørkkledde blitzeren i 20-årene vil ikke si hva han heter eller hvor og når han ble arrestert. Han er redd for at det han sier til pressen, skal bli brukt mot ham når rettssaken kommer opp, sier han til NTB.

«Knut», som vi kan kalle ham, er tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann og for deltakelse i voldelig opprør, men sier han er uskyldig. Selv har han sinte røde merker på håndleddene etter plaststripsene han ble bakbundet med, og sår flere steder på kroppen etter kølleslag.

«Knut» hevder at politiet brøt flere av grunnlovsrettighetene til de som ble arrestert under helgens opptøyer i København. De vil derfor gå til felles erstatningssøksmål mot politiet.

– Jeg fikk ikke snakke med advokat før varetektsrettssaken, og jeg fikk ikke ta en telefon. Det var ingen som visste hvor jeg var, forteller han til NTB.

– Vi ble spredt til mange fengsler, også utenfor København, legger han til.

– Hvorfor deltok du i aksjonene?

– Ungdomshuset er et av de siste mangfoldige fristedene i Nord-Europa. Jeg ville være med og kjempe for å beholde det. Folk har rett til fri kultur og til fri utfoldelse, sier «Knut».

– Er det riktig å gå løs på private biler og ødelegge skoler?

– Noen ganger er dette den eneste måten å bli hørt på. Men generelt bør slike aksjoner rettes mot kapitalistiske foretak og statlige institusjoner, ikke privatpersoner, sier «Knut».