Gjeldnes er den første i historien som har krysset både Nordpolen og Sydpolen uten etterforsyninger. Med denne distansen slår han også den tidligere distanserekorden med over 1000 kilometer.

Turen fra Dronning Mauds Land startet 6. november i fjor, og etter 90 dager over islagt land kom han fredag klokken 02.00 til målet i Terra Nova Bay. Med en ski i manko og fire forfryste tær.

Turen har til tider vært tøff. På slutten var batteriet på kommunikasjonsutstyret i ferd med å gå ut, og for 14 dager siden mistet han den ene skien. Det skjedde like før han skulle starte nedstigningen fra polplatået.

Temperaturen har heller ikke vært den mest behagelige. Den har variert fra 5 til 60 kuldegrader, mens høydeforskjellen har variert fra 0 til 3400 meter. Da turen startet, dro han med seg en pulk som veide 170 kilo.

Generalinspektøren i Sjøforsvaret, kontreadmiral Jan Erik Finseth, har fulgt Rune Gjeldnes siden forberedelsene til turen.

— Jeg er mektig imponert, og skjønner hvilket godt grunnlag han har hatt som tidligere marinejeger, sier Finseth. Han har fulgt med på Sjøforsvarets hjemmesider, og har fått jevnlige rapporter fra turen.

Etter 90 dager alene med bare is, gleder Gjeldnes seg til å møte folk igjen.

24. februar går han om bord i båten som skal bringe ham hjem til Norge.