Libyske myndigheter har lørdag kveld arrestert fire av Al-Jazeeras korrespondenter i det vestlige Libya lørdag kveld lokal tid, blir kanalen sitert av AP.

En av dem er norske Ammar al-Hamdan (33), som var engasjert i et reportasjeoppdrag vest i Libya da han ble arrestert.

Pågripelsen skjedde allerede 7. mars, men er først blitt offentliggjort i dag, ettersom at Al-Jazeera har ligget i forhandlinger med libyske myndigheter, opplyser kanalen til Dagbladet lørdag kveld.

— Al-Jazeera har som arbeidsgiver bekreftet at en av deres medarbeidere, en norsk statsborger, er arrestert av Gadafi-lojale sikkerhetsstyrker, oppgir pressevakt i UD Frode Andersen til Aftenposten.no.

Familien mistet kontakten

Gjennom fortløpende oppdatertinger fra Al-Jazeera er UD blitt informert om at vedkommende og hans kolleger er uskadede og ved god helse. Etter arrestasjonen ble han bragt til et foreløpig ukjent sted i Libya.

Familien i Norge er orientert om at han er arrestert og er nå i løpende kontakt med norske UD og Al-Jazeera.

— Familien mistet kontakt med ham 10. mars, og de fryktet da at han var blitt tatt til fange, sier Andersen.

Ansvarlig for hans sikkerhet

Han understreker at norske myndigheter tar saken på største alvor, og at UD jobber for at han skal frigis, uten at han ønsker å oppgi hvilke konkrete tiltak som tas i bruk.

— Av hensyn til sakens kompleksitet ønsker vi ikke kommentere vår rolle ytterligere. Men vi har oppfordret libyske mydigheter til å umiddelbart frigi ham, og holder dem fullt og helt ansvarlig for hans sikkerhet, sier Andersen.

Al-Hamdan er født i Iraks hovedstad Bagdad, men flyttet til Norge i 2003.

Al-Hamdan har tidligere vært engasjert i Al-Jazeera for å lage en dokumentar om drapet på Martine Vik Magnussen.

- Krever dem løslatt

  • Vi gjør alt vi kan for å sikre at våre kollegaer blir sluppet fri fra Gaddafis myndigheter. Vi krever dem tilbake øyeblikkelig, sier Al-Jazeeras toppsjef Wadah Khanfar i en Twitter-melding lørdag kveld.

De tre andre korrespondentene oppgis å være fra Tunisia, Mauritania og Storbritannia, og de skal ha rapportert fra Libya i flere dager.

— Libyske myndigheter vil bli holdt ansvarlig for sikkerheten og journalistteamets ve og vel, sier Al-Jazeera, ifølge AP.