Statistisk sentralbyrå offentligjorde i dag navnestatistikken for året som gikk.

Etter tre år på rad i tet, er jentenavnet Emma dyttet ned fra førsteplassen. Nå er det ibsenske Nora som er mest populært blant norske foreldre.

For guttene er det navnet Lucas som gjelder. Det bibelske navnet ble i fjor dyttet ned fra tronen av Emil, men er tilbake på topp slik det var i 2010.

Omtrent hver 59. guttebarn som ble født i fjor fikk navnet Lucas, mens hvert 71. jentebarn ble kalt Nora.

Solskjær-effekt i Molde

Det har vært flest endringer blant guttenavnene de siste to årene, og relativt små endringer blant jentenavnene, ifølge SSB.

NAVNETOPP: Norah Jones, artist.
SCANPIX
NAVNETOPP: Lukas Podolski, fotballspiller.
SCANPIX

Oskar, Henrik, Liam og Matheo er guttenavnene som har klatret mest det siste året. Navnet Noahs oppgang er derimot stoppet, bortsett fra i Molde. Trolig har det sammenheng med at Molde-trener Ole Gunnar Solskjærs sønn heter nettopp Noah.

På jentesiden er Emma det suverent mest brukte navnet i dette årtusenet, skriver SSB. I fjor havnet Emma så vidt bak Nora, mens Sofie klatret opp på en tredje plass. Live og Lilly er jentenavnene som har klatret mest.

I Hordaland er Jonas det mest populære guttenavnet, tett fulgt av Lucas og Magnus. Sogn og Fjordane har Nikolai, Mathias, Lucas og Jonas på delt førsteplass.

Mens Sofie topper foran Sara blant jentenavnene i Hordaland, er det omvendt i Sogn og Fjordane.

Ser ofte til svenskene

Norske navnetrender kommer erfaringsmessig ofte fra Sverige. De to siste årene har Alice og William toppet listene der.

— De svenske toppnavnene fra 2010, Maja og Oscar, er blant navnene som har gått mest frem i Norge det siste året. Men foreløpig er det ingen tegn til at navnet Alice kommer til å bli populært i Norge, skriver SSB.

William er derimot inne på en 6. plass blant norske guttenavn.