Den 39 år gamle kvinnen erkjente i retten i dag at hun har hatt et romantisk forhold til en gift politibetjent fra Rogaland politidistrikt. Den samme politimannen har avhørt henne tre ganger.

Kvinnen er ungdomsskolelærer og eks-kjæreste av tiltalte Erling Havnå. Hun ble første gang avhørt av politiet 22. juli 2004, dagen etter at Havnå ble pågrepet og siktet for Nokas-ranet. Deretter ble hun avhørt to ganger i november det samme året, av samme etterforsker fra Rogaland.

— Sannferdig

David Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, minnet henne flere ganger om at hun måtte forklare seg sannferdig, og han antydet at andre vitner kunne komme med tilleggsopplysninger.

— Hadde dere kontakt mellom avhørene? spurte Storrvik.

— Ja.

— Kan du beskrive kontakten?

— Det var mest sms, men det var ikke noe om saken.

— Ikke noe om saken? Hva da?

— Det var mer "håper du har det fint"...kanskje mye fra min side, "har vært og trent". Bilde av datteren min, hverdagslig.

Storrvik ville vite hvor intimt forholdet mellom dem har vært, men det hadde kvinnen lite lyst til å svare på.

Rettens administrator, lagmann Daniel Lunde, brøt deretter inn og minnet om at vitnet kunne nekte å svare på spørsmål som kunne skade eget navn og rykte.

— Men dette er en spesiell situasjon. Det er ikke vanlig med personlig kontakt med dem som avhører. Du må nok tåle litt nærgående spørsmål, sa Lunde til kvinnen.

Kvinnen nektet for at det hadde vært såkalt intim kontakt mellom henne og etterforskeren.

— Du har sannhetsplikt, bare så du vet det. Dette har relevans for saken. For ikke å gjøre det vanskelig: Har dere hatt kontakt i det siste? fulgte advokat Storrvik opp.

— Ja, i begynnelsen av august i år, svarte kvinnen.

— Og siste gang?

— I går.

— I går?

— Ja, vi spiste middag sammen i går. Det var ikke på Phileas Fogg, men noe lignende.

På besøk

Kvinnen erkjente deretter at politibetjenten kom på besøk til henne i Arendal i januar i år, mens Nokas-saken var til behandling i Stavanger tingrett.

— Overnattet han? spurte Storrvik.

— Ja, han overnattet. Det snødde noe sinnsykt. Han hadde kjørt i sju timer, så jeg syntes det var dumt at han skulle kjøre helt tilbake igjen, sa kvinnen.

— Du er vitne i en straffesak, og du får overnattingsbesøk av etterforskeren som avhørte deg, mens saken er til behandling i retten?

— Ja, jeg spurte ham rett ut om det, hvordan vi skulle forholde oss til det. Han sa at vi ikke gjorde noe ulovlig. Hvis jeg hadde vært tiltalt, ville det vært ulovlig, sa han.

— Snakket dere om saken i januar?

— Nei, han var nøye på ikke å snakke om saken.

Lagmann Lunde spurte om kvinnen og etterforskeren hadde truffet hverandre før det første avhøret, men det svarte hun nei på.

Kvinnen nektet deretter å svare på flere nærgående spørsmål. Storrvik ba derfor at det ble protokollert og tatt lydopptak av begrunnelsen for å nekte.

— Grunnen er at det er en utvikling mellom første og andre avhør, sa Storrvik.

Lunde protokollerte at vitnet ikke ønsket å svare på ytterligere spørsmål om forholdet fordi det kunne utsette henne for tap av borgerlig aktelse.

Aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen, mente at kvinnen hadde avvist intimt forhold og ba om å få stille spørsmål om det, for protokollen.

— Du har avvist at forholdet var av intim art?

— Ja.

— Og du tok initiativ på sms?

— Ja, og han svarte. Det var ikke noe som påvirket meg i avhør.

— Var forholdet av vennskapelig eller romantisk art? spurte Carlsen.

— Litt begge deler, svarte kvinnen.

Før advokat Storrvik begynte utspørringen av vitnet, hadde hun forklart seg om forholdet til Erling Havnå sommeren 2003. Hun sa at hun hadde møtt David Toska i trappen da hun var på vei opp til Havnå. Havnå hadde sagt at hun ikke måtte komme denne og dagen før fordi han skulle få besøk av en kamerat som ikke ville treffe noen andre enn ham.