Det melder aftenbladet.no.

I tillegg til ransmedvirkning er vekteren tiltalt for grov økonomisk utroskap.

Navngitt av Toska

27-åringen ble pågrepet og siktet etter at David Toska under ankesaken etter Nokas-ranet bekreftet at han hadde fått innsideinformasjon fra en vekter i forkant av anslaget mot tellesentralen.

«Informasjonen han ga til David Alexander Toska, var tiltenkt brukt i et fremtidig straffbart foretak, for å bortta hele eller deler av kontantbeholdningen i Nokas sine lokaler», heter det i tiltalebeslutningen, ifølge aftenbladet.no.

Vekteren, som jobbet for selskapet G4S (tidligere Falck), er en nær venn av Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen har innrømmet at han satte Toska i kontakt med vekter-vennen. Ransplanleggeren og vekteren hadde flere møter måneder før ranet. 27-åringen nekter imidlertid for at han visste at Toska planla et ran mot tellesentralen. Han trodde det var snakk om et innbrudd.

Nekter for ransmedvirkning

Han innrømmer derfor heller ikke straffskyld for medvirkning til ran. Det siste møtet mellom Toska og vekteren skal ha funnet sted i januar, tre måneder før ranet. Overfor aftenbladet.no hevder vekterens forsvarer, advokat Anne Kroken, at informasjonen 27-åringen ga Toska ikke var særlig relevant for ranet som ble gjennomført.

— Jeg tror vi er enige om de faktiske forhold, og min klient har forklart seg oppriktig om det. Men jeg mener han bør frifinnes for medvirkning til grovt ran, for det var ikke i hans tanker da han møtte Toska. Jeg vet ikke om han kan dømmes for medvirkning til grovt tyveri, når det faktisk ikke skjedde, sier Kroken til aftenbladet.no.

Avskjediget

Vekteren ble avskjediget fra sin jobb i G4S da han i avhør innrømmet å ha gitt Toska informasjon. If skadeforsikring, som har erstattet tapene etter Nokas-ranet, vil kreve vekterselskapet for 51 millioner kroner i erstatning.

— Vi har fremmet et krav på 51 millioner kroner, under forutsetning av at vekteren blir dømt for medvirkning. Hvis retten mener vekterens opplysninger var viktige for å få gjennomført ranet, har vi en god sak, sa Line Gjengedal Ruud, leder i juridisk avdeling i If Skadeforsikring til NRK tidligere denne måneden.

FIKK INFO: David Toska (til venstre) hadde før Nokas-ranet flere møter med en vekter som kjørte verditransporter til tellesentralen. Vekteren er nå tiltalt for medvirkning til ranet.