INGA SVERDRUP

Den Nokas-ansatte kvinnen som ringte politiet ransdagen, sier hun ble svært overrasket da hun hørte sin egen stemme under et nyhetsinnslag på TV2. Kanalen valgte å sende nødsamtalen mellom den kvinnen og politiet.

— Det kom veldig overraskende på meg. Jeg følte meg veldig utlevert, og følte det er feil at mitt rop om hjelp skulle kringkastet til det ganske land. Jeg ble tatt rett tilbake til ransdagen. Dette og ytterligere gjentagelser er nok forløpet til at jeg har fått ettervirkninger og søvnvansker nå i ettertid, sier den Nokas-ansatte kvinnen som høres på telefonsamtalen med politiet.

De siste tre ukene har kvinnen vært tjue prosent sykmeldt som følge av reaksjonene hun har fått i ettertid.

Også en annen Nokas-ansatt som vitnet i retten i dag morges, forklarer at hun har fått kraftige reaskjoner som følge av mediedekningen av ranet i forkant av rettssaken som nå pågår.

— Jeg trodde jeg hadde kommet ganske langt. Men så begynte all oppmerksomheten rundt rettssaken. Og plutselig en dag fikk vi alt inn i stuen, de samtalene vi hadde hatt med politiet og skuddsalvene som jeg ikke husket at vi hadde hørt. Da var det akkurat som å trykke på en knapp, og alle følelsene vi hadde i dagene etter ranet kom tilbake igjen, sa kvinnen som tydelig synes det var vanskelig å snakke om problemene hun har hatt i etterkant.

Den Nokas-ansatte kvinnen fortalte sakte om ettervirkningene av ranet, og om prosessen med å bygge seg opp igjen. Hun fortalte om mistet arbeidsglede både på jobb og i hverdagen. Spesielt vanskelig har det vært nå når dekningen av ranet har vært daglig kost i mediene.

— Jeg tror ikke det er så mange som forstår hvordan det er å få dette midt i fleisen igjen. Jeg synes vi må gå igjennom det at når du ringer politiets nødtelefon i ytterste nød, at du da skal måtte tenke og veie hvert ord du sier fordi du i ettertid kanskje vil få dette kringkastet som en underholdningssak. Vi fikk sjokk alle mann hva slags virkning det hadde på oss. At det skulle så lite til for å sette oss tilbake igjen, det som hadde tatt oss ett år å bygge opp.

I dag er kvinnen tilbake i full jobb, men forteller at mye av trivselen med jobben hun har hatt i 24 år, er borte.

Alle de Nokas-ansatte har fremmet et erstatningskrav på til sammen 9,25 millioner kroner.