Åtte av ti i Oslo synes Johnny (42) utgjør et problem i gatebildet, der han sitter lent til et gateskilt i paradegaten Karl Johan, med nedsunkne øyne og en pappkopp foran de skitne bena sine.

Enda færre, bare én av ti, sier seg fornøyde med hvordan hovedstaden løser sine sosiale problemer. Det er i sterk kontrast til innbyggerne i Stavanger, som i størst grad sier seg fornøyde.

Skopuss-tilbyder

Selv føler ikke Johnny seg som noe problem. Han sier han gjør en jobb. Skodd i sandaler og hullete sokker, tilbyr han seg å få andres fottøy til å skinne.

— Jeg ser på meg selv som han klovnen der, sier Johnny, og peker på gateklovnen ved neste hjørne.

— Jeg tilbyr en tjeneste.

Menneskene som stimler sammen rundt klovnen, går imidlertid rakt forbi Johnny og skiltet med påskriften «kan du være så snill å hjelpe en narkoman med litt penger?».

Få ser den vesle blyantskriften mellom linjene om at han også pusser sko.

Mens Stavanger havner på topp på innbyggernes oppfatninger om byen sin, havner Oslo på bunn:

  • I Oslo mener 80 prosent at tigging og prostitusjon er et problem i gatebildet. I Stavanger svarer halvparten av befolkningen det samme.
  • I Oslo er det sterkest misnøye med sykehjemssituasjonen. Siddisene i Stavanger er de mest fornøyde.
  • I Oslo sier flest seg misfornøyde med helsetilbudet og legevakten. Nok en gang er siddisene et godt hestehode foran de andre byene.Egen liga

Så er også Stavanger byen som bruker mest penger på den kommunale helsetjenesten, ifølge Statistisk sentralbyrå. Bergen og Trondheim bruker minst. Men når det gjelder penger til sosialtjenesten, er Oslo i en annen liga. De bruker nær dobbelt så mye per innbygger som Stavanger.

— Folk fra hele landet trekker til Oslo. Det finnes bare en storby i Norge, og knapt nok det. Da er det vanskelig å sammenligne, sier Oslos sosialbyråd, Sylvi Listhaug (Frp).

Hun sier seg helt enig med resten av osloborgerne når det kommer til tigging og prostitusjon i hovedstaden.

— Det er ikke overraskende at oslofolk er fly forbanna på hvordan det ser ut her. Jeg har aldri sett tilsvarende i noen andre storbyer. Det bør være et paradoks, sier Listhaug, som legger all skyld for det dårlige resultatet på justisminister Knut Storberget (Ap).

— Jeg skjønner at folk gir bypolitikerne skylden, men vi er helt maktesløse. Ikke får vi slå ned på aggressiv tigging, og ikke får vi lov til å håndtere den utenlandske prostitusjonen, mener Listhaug.

«Heia Norge»

Oslo tiltrekker seg prostituerte fra utlandet, tiggere fra Øst-Europa og rusmisbrukere fra resten av landet. Selv er skopusseren Johnny Oslo-gutt, og har vært på gaten siden heroin ble noe han bare måtte ha. I 22 år har livet handlet om skudd og pengene til neste dose.

— Man kan ikke bli kvitt alt man ikke liker her i verden med å stue det unna. Det er ikke sånn det fungerer, mener Johnny.

De utenlandske tiggerne skulle han imidlertid selv vært for uten.

— Jeg er drittlei de pågående utenlandske tiggerne som står og lager ulyder med trekkspillet, sier han.

Derfor har han skrevet «Heia Norge» i rød tusj på skokremesken sin - og tatt på seg en solhatt med norsk flagg. Han sier han vil markere avstand til de utenlandske tiggerne.

PUSSER FOR PENGER: Johnny (42) har tilbrakt mye tid på gaten de siste 22 årene. Han oppfatter seg ikke som et problem - i motsetning til hva innbyggerne i Oslo ellers mener. - Jeg tilbyr en tjeneste, sier tiggeren og skopusseren Johnny.
Georgsen Tone