Det kunngjorde Thorbjørn Jagland klokken 11 i formiddag. Om prisvinnerne sa Nobel-komiteens leder sa at «vi ikke kan oppnå demokrati og fred i verden hvis ikke kvinner får samme rettigheter som menn».

— De får prisen for sin ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og rettigheter. Vi løfter opp et uhyre viktig tema for hele verden, men spesielt i Afrika og den arabiske verden, sa Jagland, som også trakk frem at de har vært pådrivere for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd til beskyttelse for kvinner, mot vold og voldtekt.

— Alle jemenitter gleder seg over fredsprisen, sier en av årets prisvinnere, Tawakkul Karman.

I sin første kommentar til prisen sier den jemenittiske aktivisten og demokratiforkjemperen at hun vil fortsette kampen for et demokratisk og moderne Jemen «inntil alle rettigheter er vunnet».

— Dette er en seier for demonstrantene i Jemen, sier hun.

- En pris til alle kvinner

Den ene av årets tre fredsprisvinnere, Tawakkul Karman, ønsker å dele prisen med unge demokratiforkjempere fra den arabiske våren.

— Dette er først og fremst en seier til ungdommen. Vi er her for å vinne vår frihet og verdighet, helt og totalt. Vår ungdomsrevolusjon kjemper for fulle rettigheter, sier den nybakte fredsprisvinneren til TV-kanalen Al Jazeera.

President Johnson-Sirleaf vil på sin side dele prisen med andre liberiske kvinner.

— Denne prisen er til alle kvinner i Liberia som har kjempet mot diktatur og for fred. Vi hadde ikke vært der vi er i Liberia uten alle de kvinnene som sto ute i sol og regn og kjempet for fred og demokrati. Denne prisen er til dem, sier Johnson-Sirleaf til CNN.

Kvinneorganisasjonen WIPSEN-Africa som ledes av fredsprisvinner Leymah Gbowee fra Liberia. gleder seg stort over tildelingen av Nobels fredspris.

— Jeg håper prisen vil ha en betydning for organisasjonen. Leymah er en aktivist, og hun legger alle ressurser inn i arbeidet vårt, sier Kate Kwadzovi, administrator i kvinneorganisasjonen i hovedstaden Accra i Ghana.

Leymah Gbowee selv er på reise fra USA tilbake til Afrika og er ventet til Accra lørdag.

Kalles «jernkvinnen»

Ellen Johnson-Sirleaf ble valgt til president i 2005, som den første og hittil eneste kvinnelige presidenten i Afrika. Hun stiller på nytt som presidentkandidat i det kommende valget i Liberia, som avholdes førstkommende mandag.

Den 72 år gamle presidenten har fått tilnavnet «jernkvinnen».

Hun har levd mange i år i eksil, og har blant annet jobbet for Verdensbanken og skrevet flere bøker om afrikansk næringspolitikk. Hun har vært visepresident for Citibank i Nairobi i Kenya og for Equator Bank i Washington.

I 2010 ble hun av tidsskriftet Newsweek rangert som en av verdens ti beste ledere, mens Time plasserte henne blant verdens ti beste kvinnelige ledere. Samme år ble hun beskrevet som «den beste presidenten Liberia noen gang har hatt» av tidsskriftet Economist.

Fredsaktivist og journalist

Leymah Roberta Gbowee er direktør for Women Peace and Security Africa. Hun organiserte fredsbevegelsen som bidro til president Charles Taylors fall og avslutningen på borgerkrigen i 2003.

«Women of Liberia Mass Action for Peace» gikk inn for en ikkevoldelig linje og manet landets toppledere til fred og forsoning.

Med hvite T-skjorter og et budskap om fredsforhandlinger, fikk Gbowee og hennes kvinnebevegelse tvunget president Charles Taylor til forhandlingsbordet med løfter om fredssamtaler.

Menneskerettsaktivisten og journalisten Tawakkul Karman har spilt en viktig rolle i opprøret mot Jemens president Ali Abdullah Saleh. I et land der kvinner av mange anses som annenrangs borgere har trebarnsmoren Karman satt seg fore å skape en ikkevoldelig revolusjon gjennom folkelig motstand.

Hun beskrives av mange som landets mest kjente aktivist.

— Vi trenger helter. Hun klarer å gjøre det de fleste menn ikke kan i et samfunn som er svært forutinntatt mot kvinner, har den jemenittiske analytikeren Abdul-Ghani Al-Iryani sagt til Washington Post.

- Verdens viktigste pris

I dag er verdens øyne rettet mot Norge. Kristian Berg Harpviken, direktør ved Fredforskningsinstituttet (PRIO), sier til TV 2 at «dette får enorm oppmerksomhet internasjonalt».

— Det er ingen tvil om at dette er verdens viktigste pris, sier Harpviken.

Spekulasjonene var mange i forkant av kunngjøringen, der aktivister og bloggere fra den arabiske våren lenge ble framhevet som favoritter. Torsdag kveld lanserte TV 2 den liberiske presidenten Ellen Johnson-Sirleaf som den heteste kandidaten, og navnet hennes fortsatte å sirkulere i mediene i morgentimene i dag.

Nå erstattes imidlertid alle spekulasjoner med gratulasjoner til årets vinnere.