08.13: Det er første gang siden 1936 Nobels fredspris deles ut uten at noen er der for å ta imot. Men pomp, prakt og fest skal det bli. Velkommen til bt.nos dekning av utdelingen.

08.17: Prisen går i år til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som sitter fengslet for det Kina mener er kriminell aktivitet, men som store deler av verden anser for å være legitim politisk virksomhet. Han var blant annet med på å utarbeide Charter 08, hvor 350 kinesiske intellektuelle krever demokratiske reformer. I 1989 var Xiaobo med på å arrangere studentdemonstrasjonene på Den Himmelske Freds Plass. Det endte med et blodbad da militæret ble satt inn mot studentene.

Årets prisutdeling var nødvendig

Thorbjørn Jagland i sin Nobel-tale

08.35: Verdens øyne er rettet mot Oslo i dag. De store TV-kanalene er på plass med egne team som sender direkte. Noen har også korrespondenter utenfor Jinzhou-fengselet hvor Liu Xiaobo sitter. De får neppe noe intervju med prisvinneren. Men man kan i hvert fall søke trøst i at BBCs mann utenfor fengselet heter Martin Patience.

08.49: For de som er interessert i å vite mer om tankesettet til Xiaobo — her er et brev skrevet av advokaten hans, Mo Shaoping, i 2009. 08.53: «[De kinesiske myndighetenes] videre motiv vil være å bruke saken mot Liu Xiaobo til å prøve å skremme andre til taushet, eller, for å si det med et kinesisk ordtak, "å drepe en kylling mens apene ser på". Hvis de får det som de vil, bli Xiaobo forvandlet fra å være en forkjemper for Charter 08 til å bli et instrument for deres undertrykkelse.

Ingen i komiteen har møtt Liu Xiaobo, men vi føler at vi kjenner ham Jagland

Men hvis det er slik de tenker, bør de notere seg at historiens tidevann går imot dem. Vi vil ikke bli avsporet fra vår fortsatte kamp for ytringsfrihet», skrev Shaoping.

08.57: Nobels fredspris er delt ut 91 ganger til 121 vinnere mellom 1901 og 2010. Se listen over vinnerne.

Saken fortsetter under bildet.

09.15: FN opplyser at Kina har pågrepet minst 20 aktivister i forkant av prisutdelingen, melder BBC. Myndighetene skal også ha anstrengt seg for å blokkere vestlige media. Blant annet BBCs nettside skal ha blitt blokkert i Kina.

09.33: Kilder i Kina opplyser til bt.no at nrk.no er det eneste større norske nyhetsnettstedet som er sperret i Kina akkurat nå.

Kina vil bli sterkere dersom dets folk får borgerrettigheter

Jagland

09.37: Bao Tong var kommunistleder i Kina, men ble politisk dissident og arrestert like før massakren på Den himmelske freds plass i 1989. Siden har han sittet i husarrest. Her er hans hyllest til prisvinner Xiaobo.

09.45: Malcolm Moore i the Daily Telegraph har skrevet denne grundige artikkelen om årets prisvinner.

10.29: Følgende tidligere prisvinnere møtte ikke til seremonien.

1935: Carl von Ossietzky – satt i konsentrasjonsleir i Tyskland

1975: Andrej Sakharov – fikk ikke utreisetillatelse fra Sovjetunionen

1983: Lech Walesa – kom ikke av frykt for ikke å få vende tilbake til Polen

1991: Aung San Suu Kyi – satt i husarrest i Burma

11.19: The Daily Telegraph har publisert en av Xiaobos forsvunne taler .

— Liu har ikke gjort noe galt. Han må løslates

Jagland

11.49: Enda mer lesestoff for interesserte mens vi venter på utdelingen. Linda Jaivin i australske The Monthly har skrevet et svært grundig essay om fredsprisvinneren. Anbefales!

11.58: Politiet i Beijing synes å være i alarmberedskap, melder Jyllandspostens korresondent i byen.

12.08: Flere land har ombestemt seg og sagt de likevel vil delta på Nobelseremonien, opplyser Nobelkomiteen ifølge NTB. - Colombia, Serbia, Filippinene og Ukraina, som har vært på «nei»-listen, vil likevel være representert, sier Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, til nyhetsbyrået AFP.

Dermed har antall land som ikke vil delta, sunket til 15. I tillegg til Kina har Afghanistan, Cuba, Egypt, Irak, Iran, Kasakhstan, Marokko, Pakistan, Russland, Saudi-Arabia, Sudan, Tunisia, Venezuela og Vietnam takket nei. Den palestinske selvstyremyndighet vil heller ikke være representert, opplyser Nobelkomiteen. I tillegg er det to land som ikke har svart på henvendelsen fra Nobelkomiteen, Algerie og Sri Lanka.

12.55: - Liu Xiaobo har mye mer enn jeg fortjent denne prisen, sier USAs president Barack Obama. Prisutdelingen begynner om fem minutter.

12.57: I forkant av utdelingen vises klipp fra tidligere prisutdelinger.

13:10: Komiteformann Thorbjørn Jagland på talerstolen. - Vi beklager at prisvinneren ikke er her i dag. Han sitter i et fengsel i Nordøst-Kina. Heller ingen familiemedlemmer kunen være til stede for å motta prisen på hans vegne. Dette faktum alene viser at årets prisutdeling var nødvendig, sier Jagland.

13.12: Jagland drar parallellen til nazistenes fengsling av Carl von Ossietzky. Og han nevner at da iranske Shirin Ebadi fikk prisen i 2003, var Irans ambassadør til stede.

13.13: - Nobel-komiteen vil ikke fornærme noen, men si noe om sammenhengen mellom menneskerettigheter og fred, sier Jagland.

13.15: - Ingen i komiteen har møtt Liu Xiaobo, men vi føler at vi kjenner ham, sier Jagland.

13.20: - Det finnes ikke eksempler på at et demokrati har gått til krig mot et annet demokrati, sier Jagland, for å argumentere for at kampen for demokrati også er en fredskamp.

13.20: - Kina vil bli sterkere dersom dets folk får borgerrettigheter, sier Jagland. Han fortsetter med å si at utviklingen av IT-teknologien skaper en irreversibel utvikling mot mer åpenhet.

13.29: Den kinesiske konstitusjonen innvilger innbyggerne ytringsfrihet (se art.35). - Liu har ikke gjort noe galt. Han må løslates, sier Jagland.

13.38: Salen klapper for en tom stol. Det har ikke skjedd siden 1936. 13.40: Lynn Chang spiller i rådhusets aula. Han er kinesisk-amerikansk fiolinist og spiller en kinesisk folkesang, «Jasmin-blomster». Følger opp med «Salut d'amour» av Sir Edward Elgar. Store sprang, altså.

13.45: Liv Ullmann på scenen. Leser teksten «I have no enemies», Liu Xiaobos siste appell 23.12.2009 før han fikk elleve års fengselsstraff.

14.02: Vi har laget en ordsky over Xiaobos tale som Ullmann leser. Klikk på bildet for større versjon.

14.17: Et barnekor fikk avslutte seremonien, etter ønske fra Liu Xiaobo. Kongen har forlatt bygningen, og vi avslutter vår direktedekning.

Rett vinner? Si din mening!