«Det er forståelig at du kan bli litt redd fordi du ikke kjenner meg, men jeg har en lukrativ forretning forslaget av gjensidig interesse å dele med deg». Slik begynner et av nigeriabrevene som Økokrim er blitt tipset om den siste tiden.

– Den siste måneden har de begynt å sende brevene på norsk. De bruker oversettelsesprogram som de laster ned fra internett, så norsken blir ikke veldig bra, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.

Det er ingen overdrivelse: «Vi har vært venter på deg til å kontakte oss for Bekreftede pakke som er registrert med oss for levering til din bolig», lyder inngangen på et annet svindelbrev.

For å innkassere gevinsten på 800.000 amerikanske dollar, må e-post mottakeren betale inn 105 britiske pund.

Tror trikset slår tilbake

– Lar folk seg lettere lure på norsk?

– Tvert imot tror jeg det er færre som går på. Når man leser det på norsk ser man jo hvor vanvittig det er. Innholdet er det samme som før, men ikke alle har skjønt hva som har stått der, sier Dybo.

Den siste måneden har Økokrim mottatt rundt ti telefoner hver dag fra personer som har mottatt såkalte nigeriabrev på gebrokkent norsk. Connie Solberg satt ved PC-en hjemme i Sandviken i forrige uke, da et slikt brev dumpet ned i innboksen.

– Jeg ble forskrekket da jeg fikk det for jeg pleier aldri å få spam på maskinen. Jeg har ingen anelse om hvor det kommer fra eller hvorfor jeg fikk det, og det synes jeg er nifst, sier Solberg.

Avsenderen ga seg ut for å være FedEx.

– Vår familie mottar mange Fedex-pakker, så det var litt forvirrende. Men FedEx har jo ingen hotmailadresse, sier Solberg.

— Helt vanvittig

Hun var derfor aldri i tvil om at forretningstilbudet skulle rett i bosset.

– Jeg er selv amerikansk så jeg har litt problemer med norsk, men det tok ikke lang tid å forstå at dette bare var scam. Dess lenger ned du leser, jo mer blir man klar over at dette bare er tull, sier Solberg.

Ifølge Dybo er det fremdeles nigerianere som står bak, selv om brevene blir sendt ut fra mange ulike land. Dybo kjenner ikke til noen som har latt seg lure av svindlerbrevet i norsk språkdrakt.

– Folk sier at dette er noe av det mest vanvittige de har fått. Ingen har lurt på om dette er ekte, men vil melde fra for å advare andre.

Økokrim advarer

Likevel vil Økokrim legge ut en egen advarsel mot de norske svindelbrevene på sin hjemmeside i løpet av dagen.

– Vi kan ikke advare nok for at folk ikke skal glemme det. Svindlerne fornyer seg hele tiden, og derfor klarer de å få inn penger, sier Dybo.

Også Connie Solberg ønsker å advare andre mot å la seg lure av svindlerne.

– De spiller på folks uvitenhet om internett, og eldre mennesker som er ny i gamet kan sikkert lettere la seg lede.

Har du erfaring med slike svindelbrev? Del dine opplevelser her.

Tri D. Nguyen