— Det er viktig å ha et nettverk. Hvis du ikke har det, er det viktig at du skaffer deg det, sier Ingunn Tyssvall i Aetat. Hun begrunner det med at mange sommerjobber aldri blir lyst ut, i likhet med andre jobber.

— 70 prosent av ledige stillinger blir aldri lyst ut. De blir dekket gjennom formelle og uformelle kontakter, sier Tyssvall. Ingrid Wiggen, konsulent på Karrieresenteret i Bergen, er enig i at nettverk er viktig.

— Absolutt. Det ser vi i praksis. Studentene er innom oss selv om de har et godt nettverk. Det er en kunst å vite hvordan man kartlegger og bruker nettverket sitt, sier hun.

Wiggens erfaring er at de fleste har et stort nettverk uten å vite hvordan de skal bruke det.

Fortsatt håp

Men selv om du ikke har det største nettverket, og selv om du ennå ikke har fått sommerjobb, er det fortsatt håp. - Toget har ikke gått helt, men de sommerjobb nå er sent ute, sier Kristian Arnesen i Aetat.

De store firmaene i Bergen har ansatt de sommervikarene de trenger. Men Aetat får stadig inn jobber, som betyr nye mu-ligheter for de mange uten sommerjobb.

— Det er stort sett studenter som kommer, sier Arnesen. Det Aetat kan tilby dem er stort sett jobber i butikk, renhold på skoler og private og offentlige kontorer samt sjauerjobber. I tillegg er det noen ledige vaktmesterassistentstillinger i borettslag. Arnesen opplyser om at det også er ledige jobber som assistent på pleie- og omsorgsinstitusjonene i Bergen, men disse jobbene er det ikke Aetat som formidler.

— Hvis noen trenger sommervikarer, er det bare å ta kontakt. Vi har en del gode folk som vi håper å skaffe jobb til i løpet av et par uker, oppfordrer Arnesen.

Lite relevante jobber

Hvis du ønsker en sommerjobb som er relevant for videre karriere, skal det godt gjøres å finne noe nå. For studentene ved Norges Handelshøyskole har det vært vanskelig uansett hvor tidlig de søkte. Årsaken er markedet det siste året, ifølge Øy-vind Bø, leder i næringsutvalget ved NHH. Men han mener det er lettere å få sommerjobb enn fast jobb ved endt studi-um.

— Sommerjobbprogrammene holdes gående, selv om selskapene nedbemanner, sier han.

Studenter som ikke får relevante sommerjobber, kan få problemer etter endt utdanning når de skal søke fast jobb. - Det er etter hvert mange akademikere, og det er viktig å skille seg ut, sier Ingrid Wiggen.

Hun sier det lønner seg å kunne vise til relevant jobberfaring på cv-en. En sommerjobb gir studentene nettverk de siden kan bruke i jakten på arbeid.