I vinter vedtok presidentskapet ved Stortinget at IKT-avdelingen skulle utrede en Ipad-løsning for de folkevalgte. Nå ligger Ipadene klare til utlevering. Responsen har vært enorm. Nettbrettet har eget grensesnitt tilpasset Stortinget og gir representantene tilgang til dokumenter samme hvor de måtte befinne seg.

I tillegg til Ipaden får stortingsrepresentantene beholde sine bærbare pc-er som de kan ta med hjem på kvelder og i helger. På kontoret har de stasjonær pc.

— Ipaden skal først og fremst være et konsumentverktøy for å ha informasjonstilgang, og til å kunne lese epost og nettaviser på. Til å skrive og produsere dokumenter, beholder de den bærbare pc-en, sier Stortingets IKT-sjef Frode Rein.

1 million

Rein opplyser at stykkprisen for de innkjøpte nettbrettene ligger et sted mellom 5000 og 6000 kroner. Med utgangspunkt i 5500 kroner per maskin har innkjøpet av 169 lesebrett med 3G-kort kostet 929.500 kroner. I tillegg kommer noen eksemplarer til støtte— og utviklingsfunksjoner. En god investering, mener første visepresident Øyvind Korsberg i Fremskrittspartiet som var med å bestemme at alle som ville skulle få nettbrett.

— Representantene får Ipaden for å henge med i den teknologiske utviklingen, og for at de skal ha gode tidsriktige og relevante verktøy for å løse jobben sin. Mange i næringslivet gjør det samme. Vi er nok verken tidlig eller seint ute, sier han.

- Hva var galt med de bærbare pc-ene?

— Ikke noe var galt med dem, men vi ser at de som har gått over på brettløsninger privat bruker dem mer og mer. Det er enklere, lettere og mer tidsriktig. Vi vil at representantene skal ha et godt arbeidsverktøy.

Korsberg mener skattebetalernes penger blir brukt på en fornuftig måte.

— Noen vil sikkert kunne ha innvendinger og ønske at stortingsrepresentantene skrev med blekk og fjær, men dette er ikke å flotte seg. Det er å legge til rette for gode arbeidsforhold.

Papirmølla

Stortingsrepresentantene har en hverdag fylt med mer papir enn de fleste, og representantene selv tror lesebrettet kan erstatte mye printervirksomhet. Snorre Valen (27) i SV gleder seg til å legge fingrene over skjermen.

— Vi har et vanvittig papirforbruk på Stortinget. Jeg river meg i håret over det hver dag. Vi trenger et digitalt system for dokumenter og møtereferater. Dette kan hjelpe.

Kollega Hallgeir Langeland (55) er en anelse tvilende.

— Jeg ser jo folk sitte med nesen ned i disse paddene sine. Jeg har en fem år gammel telefon som jeg ikke bruker til å lese nyheter med en gang. Så jeg ser verdien i å ha et arbeidsverktøy som dette.

Bente Thorsen (52) i Frp mener at representantene trenger Ipad for å innfri forpliktelsene sine.

— Slik mediesamfunnet er blitt, holder det ikke å vente på avisen eller radiosendingen. Vi må følge med hele tiden. En bærbar pc er mye tyngre å dra med seg overalt.

Frivillig

Tilbudet om Ipad er frivillig. Men responsen IKT-sjef Frode Rein fikk da han nylig varslet om den nært forestående utdelingen, gjør at han tror samtlige 169 representanter vil benytte seg av tilbudet.

— Responsen var massiv. De ville ha den med en gang, sier Rein.

IKT-avdelingen har arbeidet fram et sikkerhetsopplegg som gir representantene mulighet til å levere inn representantforslag via nettbrettet. Men om det kommer såkalte apper som gir representantene mulighet til for eksempel å stille spørsmål til statsråder eller å fremme interpellasjoner, holder han åpent.

— Vi har ingen apper ennå i alle fall.