– Jeg vil i barnehage. Der kan jeg rutsje! roper Lisa og stuper kråke på stuegulvet i hjemme i Laksevåg.

Hun er en av rundt tusen barn som står i barnehagekø i Bergen.

Mor Irene Wikse forteller at datteren ser langt etter de andre barna når de passerer noen av barnehagene i nærområdet.

– «Damene kan passe meg, og så kommer mamma og henter meg senere», sier hun, ler Wikse.

Kan saksøke kommunen

Fra neste år vil kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) innføre lovfestet rett til barnehageplass

– Med en lovfestet rett til barnehageplass vil kommunene føle det ekstra presset som trengs for å oppnå full dekning, sier Solhjell.

Han har fått bred støtte for forslaget når det har vært ute på høring. Likevel er det mange som tviler på at en slik lov vil ha stor praktisk betydning. Irene Wikse er blant dem.

– Er det ikke plass, så er det ikke plass. Betyr dette at jeg kan gå til sak mot kommunen dersom Lisa ikke får plass neste år? spør hun.

Statsråden gir svar:

– Det at retten til barnehageplass er lovfestet, betyr i første omgang at foreldrene kan klage dersom de ikke får plass, og det kan da tenkes at vedtaket blir omgjort. I siste instans kan det ende i en domstol, sier Solhjell til Aftenposten.

– Symbolpolitikk

Barnehagebyråd Tomas Moltu (KrF) fnyser av at Solhjell kaller lovforslaget en milepæl i barnehagepolitikken.

– Dette er ren symbolpolitikk. regjeringen elsker å lovfeste ting, men det hjelper verken oss eller foreldrene. I verste fall holder man folk for narr, sier han.

Han har ingen tro på at frykt for søksmål vil få kommunene til å bygge raskere.

– Vi bygger så raskt vi kan, det tror jeg alle bergensere har fått med seg. Dette er en mistenkeliggjøring av lokaldemokratiet, og ikke løsningsorientert, sier Moltu.

I mars sto 1200 barn i kø, og prognosene tilsier at det vil være 600 igjen i køen ved nyttår. Moltu sier at kommunen ser på alle muligheter for å fremskynde byggingen.

– Vi trenger et under for å få full barnehagedekning til nyttår. Men noen av oss tror jo på undre, så jeg vil ikke utelukke det.

Maks uflaks

Lisa er en av treåringene som har opplevd å bare rykke lenger bak i barnehagekøen. Endringer i opptaksreglene har gjort at hun har rykket ned fra plass 28 for to år siden, til 38 nå. Og det til tross for at Bergen kommune i samme periode har bygget rundt 3000 barnehageplasser.

– De kunne i hvert fall ha gitt oss beskjed om at reglene var endret, sukker moren.

Som om ikke det var nok: Lisa bor fem meter fra grensen til Nygård prestegjeld. Hadde hun bodd i nabohuset, kunne hun fått plass i Nygård menighetsbarnehage. Og boligbyggelaget som bygget barnehage rett nede i svingen, var ikke det laget som Irene Wikse er medlem av.

– Jeg føler vi har hatt maks uflaks nå, sier hun.

Byråd Moltu sier han de siste par dagene er blitt gjort klar over problemet med treåringene som blir skjøvet bakover i køen.

– Jeg beklager det, men har ikke noen rask løsning på problemet utover at vi vil ha et høyt trykk på å ferdigstille barnehager.

PÅ VEI TIL BARNEHAGE: Lisa gleder seg til å begynne i barnehagen. Mor Irene Wikse håper hun slipper å vente til neste år og gå rettens vei for å få plass. ¿ Lisa er sosial og utadvendt. Hun hadde hatt veldig godt av å komme i barnehage nå, sier hun.
Rune Nielsen