— Det er langt og det er dyrt, men vi jobber med å sende en båt fra Norge til Gaza for å heve Israels blokade. Vi kan starte i Tromsø og seile hele kysten ned, før vi går mot Middelhavet, sier Torstein Dahle til bt.no.

Den tidligere Rødt-lederen og bystyrerepresentanten er tilbake etter det mislykkede forsøket på å nå Gaza med båt fra Hellas.

— Vi er svært overrasket og skuffet over den greske regjeringen som lot seg bruke av Israel for å opprettholde blokaden av Gaza. Grekerne hindret oss på alle måter, med både lovlige og ulovlige metoder. De lot ikke våre båter forlate gresk havn, og Israel lykkes fullt ut med å outsource sin blokade. Grekerne ble kjøpt og betalt av Israel, slik vi opplevde det.

Ned igjen

Fredag formiddag holdt syv av de ni norske aktivistene pressekonferanse på en restaurant i Oslo. Det var ingen utslått gjeng som møtte pressen. Samtlige var utstyrt med en spesialtegnet T-skjorte som fortalte om aksjonen, og samtlige var innstilt på å reise ned igjen.

— Vi vet jo ikke når og hvordan det blir, men vi jobber for å få frigitt de båtene som nå ligger innesperret i greske havner, sier Dahle, som er talsmann for gruppen i Norge.

— Men målet vårt er helt klart å dra ned igjen, de som kan, når den greske blokaden oppheves. Slik at vi kan gjennomføre oppdraget vårt, å bringe først og fremst bygningsartikler til Gaza, slik at det kan bygges skoler og boliger.

— Det er jo interessant at Israel slipper inn varer til å reise luksushoteller på Gazastripen, men ikke varer til å bygge hus for folk.

Oppnådd mye

Verken Dahle eller noen av de andre ville vedgå at det har vært en mislykket aksjon denne gangen. De fikk ikke en gang kaste loss.

— Tvert imot, det er utrolig hvilken makt 3–400 vanlige, fredelige mennesker og et dusin mindre båter kan ha. Israel har fryktet oss, vi var en trussel mot deres blokade, og de har brukt alle sine krefter for å stoppe oss. Når til og med FNs generalsekretær, sammen med EU, USA og Russland ber oss avbryte, ja da har vi virkelig blitt sett og hørt. Vi er svært fornøyd med det vi har oppnådd så langt, nemlig å sette Israels ulovlige blokade av det palestinske folket på Gaza på den internasjonale dagsordenen.

Fra Norge neste gang

Skuffelsen over Hellas og den greske regjering, har gjort at den internasjonale Gaza-flotiljen når vurderer å seile fra andre land. Både Tunis og Egypt har vært nevnt.

— Hvorfor ikke seile fra Norge?

— Vi har tenkt på det også, sier Dahle. Han opplyste at det har vært kontakt med norske rederier og fiskebåteiere om et samarbeid. Men til nå er dette ikke konkretisert.

— Det er klart at en seiles langs kysten, gjerne også innom svenske havner, vil kunne gi betydelig støtte og oppmerksomhet, og ikke minst fin anledning til å samle inn penger.

— For nå er vi jo blakke, medgir økonomen Torstein Dahle overfor bt.no