Ifølge tiltalen skal han i perioden 1998 til 2002 ha solgt bilder for 14 millioner kroner uten å føre disse inntektene opp på selvangivelsen.

Han er tiltalt for å ha gitt ligningsmyndighetene uriktige eller ufullstendige opplysninger, når han burde ha forstått at dette kunne føre til skatte— eller avgiftsmessige fordeler.

Ansees som grov

Skatteunndragelsen ansees som grov fordi det dreier seg om store beløp.

Odd Nerdrum erkjenner ikke straffskyld.

— Aktoratet og forsvarer er i saken uenige om så vel faktum som juss, sier Nerdrums forsvarer Tor Erling Staff i en e-post til VG.

Etter at Nerdrum flyttet til Island i 2003, begynte skattemyndighetene å granske hans selvangivelser for inntektsårene 1998 til 2002. Ifølge tiltalen skal han ha unnlatt å oppgi næringsinntekt fra disse årene med til sammen 14.029.150 kroner.

Nerdrum skal ha malt over 50 oljemalerier i denne perioden. Flere av dem ble solgt for millionbeløp.

Anmeldt i 2010

Skattemyndighetene anmeldte den angivelige skatteunndragelsen i begynnelsen av 2010. Tiltalen bygger blant annet på opplysninger Nerdrum selv har kommet med i avhør, opplyste aktor i saken, politiadvokat Asbjørg Lykkjen i skatte- og avgiftsgruppen ved Oslo politidistrikt, til VG da tiltalen var klar.

Dersom kunstneren blir kjent skyldig etter tiltalen risikerer han sju måneders fengsel og en tilleggsskatt på over 8 millioner kroner.

Saken vil gå for Oslo tingrett 2. og 3. august. Dommer i saken er tingrettsdommer Heidi Heggdal.