Ap-leder Thorbjørn Jagland vil på sentralstyret si om han stiller til gjenvalg som partileder. Etter lange møter onsdag er Jagland og Stoltenberg enige om at de skal legge fram et avklart forslag til hvordan debatten om lederskapet skal gå fram mot landsmøtet.

Jagland gjorde det onsdag også klart at han ser det som en fordel om også Stoltenberg bruker sentralstyremøtet til å si hvilke posisjoner han ønsker å stille til på landsmøtet.

Onsdag ville Stoltenberg ikke si om han kommer til å gi slike klare svar på sentralstyremøtet.

Tier

Kilder i Stoltenbergs krets mener det foreløpig ligger an til at Stoltenberg ikke vil imøtekomme Jaglands ønske og tone flagg mandag.

Kildene viser til at Stoltenberg allerede før jul gjorde det klart at han først vil si hvilke verv han ønsker når han blir spurt av valgkomiteen. Komiteen skal oppnevnes på Aps landsstyremøte i mars.

Flere personer i Ap mener det er ønsket om gjenvalg som partileder som får Jagland til å forsøke å presse Stoltenberg til å klargjøre sitt syn allerede mandag. Tankegangen er at Jagland frykter at en åpen debatt om lederskapet — slik han og Stoltenberg har åpnet for - vil styrke Stoltenbergs kandidatur til ledervervet i Ap.

For eksempel mener stadig flere fylkesledere prinsipielt at ledervervene i partiet bør samles på én hånd. Når Jagland har gjort det klart at han selv er uaktuell som statsministerkandidat, innebærer fylkesledernes synspunkt et innebygget ønske om at Stoltenberg skal overta som partileder.

Tid for Jens

Ved ikke å uttale seg om han ønsker gjenvalg på sentralstyremøtet mandag, vil Stoltenberg styrke sin sjanse for å overta også ledervervet i Ap. Tiden arbeider for Stoltenberg.

Enkelte ledende personer i Ap frykter også at Stoltenberg skal gå trett av maktkampen mot Thorbjørn Jagland, trekke seg fra politiske verv og finne seg en økonomisk bedre betalt jobb i næringslivet.

(NTB)