De sju personene ble lørdag fremstilt for varetektsfengsling for lukkede dører i Oslo forhørsrett, siktet for hvitvasking av penger. Politiet har bedt om fire ukers varetekt for de sju, men noe svar på om de blir varetektsfengslet kommer trolig ikke før søndag. Fengslingsmøtene pågikk fortsatt lørdag kveld, og flere av de pågrepne stiller seg uforstående til siktelsen, ifølge deres forsvarere.

De sju ble pågrepet i Oslo fredag kveld etter at Økokrim gikk til aksjon 13 steder. De pågrepne har tilknytning til fire mindre hjelpeorganisasjoner som i perioden fra 1. juli til 2. oktober i år har sendt til sammen 16 millioner kroner ut av Norge. De sju er alle norske statsborgere, men de fleste av dem er av somalisk opprinnelse.

De er siktet etter straffelovens paragraf 317, som sier at det er straffbart å motta eller ha annen befatning med utbytte fra straffbare handlinger.

Sju forsvarere møtte lørdag ettermiddag i Oslo forhørsrett sammen med de siktede.

— Min klient stiller seg totalt uforstående til siktelsen mot ham, sier advokat Tor Kjærvik, forsvarer for en av de siktede, til NRK.

Kjærvik mener det ikke er rettslig grunnlag for å varetektsfengsle hans klient.

Mulig tilknytning

Økokrim mener de har skjellig grunn til mistanke om at deler av de 16 millioner kronene som er sendt ut av Norge stammer fra kriminelle handlinger, men ifølge nestleder Erling Grimstad i Økokrim har de ingen konkrete bevis for dette.

På en pressekonferanse lørdag morgen sa Grimstad at Økokrim har opplysninger i saken som kan indikere visse tilknytningspunkter til enkeltpersoner eller virksomheter som igjen via flere ledd kan knyttes til undersøkelser som nå pågår internasjonalt mot terrororganisasjoner. Han understreket at det ikke finnes belegg for å si at det finnes terrorister i Norge, men at Økokrim nå etterforsker om det finnes noen i Norge som kan tenkes å finansiere slik virksomhet i andre land.

Beslagla dokumenter

ýFordi det dreier seg om hjelpeorganisasjoner blir arbeidet ekstra vanskelig. Vi vil gjøre vårt for å hindre skadevirkninger overfor det som helt sikkert er godt nødhjelpsarbeid, men noe kan ha havnet i andre lommer, sier Erling Grimstad.

Aksjonen fredag forløp ifølge Økokrims nestleder rolig og kontrollert. På de 13 stedene Økokrim og andre politienheter foretok razzia ble det beslaglagt dokumenter, mobiltelefoner og pengebeløp som Grimstad betegner som "ikke ubetydelige".