— Ingen skal få true meg til taushet, eller hindre meg fra retten til å bestemme over min egen kropp. Det sa hun til et tallrikt pressekorps i Molde etter at hun hadde holdt en folketale under Bjørnsonfestivalen onsdag ettermiddag.

Talen var helt fri for nye stunt og nesten fri for humor. Heller ikke var det antydning til anslag eller trusler mot komikeren, som mener at skytingen mot hennes søsters restaurant er en terrorhandling som kan være utløst av Shabana Rehmans egne ytringer under filmfestivalen i Haugesund.

Om røtter

Rundt 200 mennesker hadde møtt opp i Alexandraparken i Molde for å høre Shabanas tale, som startet to timer senere enn annonsert og varte i knappe åtte minutter. Hun holdt en tale om bevegelse, om røtter, om frihet og hjertets løsrivelse. Sentralt i talen var hennes egne opplevelser rundt farens død.

Hun gikk nærmest rett på talerstolen etter ankomsten til Molde. På flyplassen ble hun møtt av vakter som førte henne direkte inn i en bil. Etter talen ble hun kjørt bort, og det var ikke mange minuttene hun brukte på å svare på spørsmål fra pressen.

- Påkjenning

— Det var tøft for meg å holde denne talen, etter det som er skjedd. Jeg er glad for at jeg reiste til Molde og gjennomførte, og på den måten unngikk at de kneblet meg. Det var viktig for meg å dra. Jeg er veldig berørt av det som er skjedd mot min søsters restaurant i natt, sa Shabana Rehman.

Hun har tillit til at politiet jobber med saken, og ønsker ikke å si så mye mer før resultatet av etterforskningen er klar. Men litt sa hun likevel, både før talen sin, og til pressen etterpå.

Taushet

Dersom motivene for skuddene mot søsterens restaurant viser seg å være en hevnaksjon etter hennes ytringer i Haugesund, mener hun det mer handler om ytringsfrihet enn om det pakistanske miljøet i Norge.

— Ingen skal få true meg til taushet. Jeg står fast ved at jeg har rett til å bruke min ytringsfrihet, sa Shabana til pressen.

Til de fremmøtte i Alexandraparken sa hun:

— Min første og eneste kommentar til det som er skjedd i natt, er at ytringsfriheten er viktigst, og det vil den alltid være for meg.

<b>TALER:</b> Shabana Rehman taler under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Alexandraparken.<br/>FOTO: SCANPIX