Den tidligere barne— og familieministeren fra Askøy sier at hun i helgen ga beskjed til valgkomiteens leder, Odd Anders With, at hun av arbeidsmessige grunner er helt uaktuell til å bli Dagfinn Høybråtens makker.

– Jeg har rett og slett ikke kapasitet til å greie mer enn det jeg nå holder på med som stortingsrepresentant. Den samme beskjeden har også leder i Hordaland KrF, Kristian Helland, fått, sier Dåvøy, som er 58 år gammel.

Profilert debattant

Av de aktuelle kandidatene var hun regnet som en av de aller sterkeste. Etter at Laila Dåvøy gikk av som barne- og familieminister i 2005 har hun markert seg sterkt som helsepolitiker. Det gjelder nå sist i striden om den nye bioteknologiloven. Dåvøy er etter hvert blitt en av partiets mest profilerte debattanter.

Også stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal (35) fra Østfold har sagt nei. Hun har vært regnet som en av de mest interessante påleggskalvene i partiet.

Syversen favoritt

Etter det BT forstår seiler nå stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (40) fra Oslo opp som favoritt til å bli ny nestleder i KrF når landsmøteutsendingene møtes i Molde siste helgen i april.

Syversen er 40 år, utdannet jurist og var statssekretær i Barne- og familiedepartementet de to siste årene av Bondevik-regjeringen. Han er nå KrFs finanspolitiker i Stortinget og regnes som en viktig støttespiller og rådgiver for Høybråten.

Femten er foreslått

Foreløpig har valgkomiteen fått forslag på femten kandidater til det ledige nestledervervet. Ytterligere forslag må være komiteens leder, Odd Anders With, i hende innen 8. februar. Fra de to vestlandsfylkene er foreløpig tre kandidater foreslått. I tillegg til Dåvøy gjelder det Ingebrigt S. Sørfonn fra Fitjar og Trude Brosvik fra Gulen.

With sier til BT at det nok er ønskelig for mange å få en distriktsmessig spredning av toppledervervene, men «på så høyt nivå som dette er det behovet og kvaliteten som må være avgjørende».

Det er ventet at partileder Dagfinn Høybråten, Rogaland, og nestleder Dagrun Eriksen, Vest-Agder, blir gjenvalgt uten støy og strid.