• Såkalt økologisk mat med kunstige tilsetningsstoffer vil ikke få plass i vår butikk. Det er et spørsmål om tillit.

JOHN LINDEBOTTEN john.lindebotten@bt.no

Det sier Hilde Killingrød i Helios-butikken på Vetrlids-almenningen i Bergen sentrum. Hun viser til at kundene stoler på at maten de selger er dyrket uten kunstig gjødning, og at den ikke inneholder kjemiske stoffer for konservering, smak eller farge.

EU-forslag Hun har hørt nyss om at noe er på gang når det gjelder tilsetningsstoffer i økologisk mat.I gårsdagens BT ble det kjent at folk i EU-kommisjonen arbeider med et forslag om å tillate en rekke kunstige tilsetningsstoffer i økologiske matvarer.I Forbrukerrådet er forskrekkelsen stor, og der frykter man at norske myndigheter vil gjøre knefall dersom EU vil presse nye regler inn på Norge gjennom EØS-avtalen.

Ikke i våre hyller — Dette må vi bare kjempe imot. Og skulle det gå så galt at økologiske matvarer med kunstige tilsetningsstoffer dukker opp på det norske markedet, så vil vi la være å ta dem inn i våre butikken, sier Killingrød.

— Daglig leder i Helios-butikken, Bjørn Moen, er helt enig.

— Hvis det skulle dukke opp såkalte økologiske varer med tilsetningsstoffer, ville vi nekte å ta dem inn i hyllene våre, ganske enkelt fordi det da ikke er økologiske varer lenger. Vi er avhengige av å bygge opp en tillit til våre kunder.

For eksempel er vi i tvil om det er riktig av oss å selge Tines økologiske melk.Den er nemlig homogenisert, og oppfyller da etter vår mening ikke lenger kravet til det å være økologisk, sier Bjørn Moen.