Den danske nasjonalforsamlingens presidentskap fattet den prinsipielle beslutningen tirsdag denne uken: Hijab er tillatt på Folketingets talerstol. Burka er derimot forbudt.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland mener det er unødvendig med en tilsvarende diskusjon i Norge — for det er allerede slik det fungerer i praksis.

- Må vise ansiktet

— Vi kan ikke nekte folk adgang til Stortinget og talerstolen på grunn av klesplagg. Men vi kan nekte de som ikke viser ansiktet sitt, sier Jagland til bt.no.

Foreløpig har norske politikere styrt unna en prinsipiell debatt om temaet, men i praksis gjør de altså som danskene, og setter grensen ved å skjule ansiktet.

— Problemstillingen har foreløpig ikke blitt aktuell for oss, sier Jagland.

For øvrig mener han at en viss stil er å foretrekke i stortingssalen.

— Det er ønskelig med pene klær, men vi kan heller ikke hindre dem som ikke følger kleskoden. Stortingsrepresentantene er valgt av folket, og da har de krav på å komme inn i stortingssalen og ta ordet - uavhengig av klesplagg.

— Så det var uproblematisk at Heikki Holmås stilte i Brann-drakt?

— Det var mange som ikke likte det, inkludert meg. Det går på å gjøre Stortinget om til sirkus. Men heller ikke det kunne vi nekte, sier Jagland.

Religiøse symboler OK

At ansiktet vises var også poenget til presidenten i det danske Folketinget, Thor Pedersen. Han sa at en forutsetning for å delta i nasjonalforsamlingens arbeid er at de andre representantene vet hvem deltakeren er.

— Man skal kunne se hvem som står på talerstolen, sa Pedersen.

Ellers står de danske representantene fritt å bære religiøse plagg og symboler, som muslimsk hijab, jødisk kalott eller kristne kors.

Hva mener du?

GODKJENT: SVs Heikko Holmås stilte i Brann-drakt på Stortinget da laget tok seriegull. - Det var mange som ikke likte det, inkludert meg, men vi kan ikke nekte noen i å tale på grunn av klesplagg, sier Jagland. FOTO: HÅVARD BJELLAND