Valgerd Svarstad Haugland snakker ikke lenger om KrF med ambisjoner som det største ikke-borgerlige partiet, om å ta et glass vin i ny og ne og at det ikke er nødvendig å være kristen for å stemme KrF.

I går sto hun i spissen for det partiet de unge kjente: et parti for puritanisme, som kjører Toyota og der man går på familiebesøk når man skal hygge seg.

Svarstad Haugland hyllet de gode kristne grunnverdiene, oppfordret til kamp mot fattigdom i utviklingsland og forsvarte en familiepolitikk der barn har førsteprioritet. Som en av KrFs store seire i denne regjeringen fremhevet hun familiemeldingen, der det blir slått fast at ekteskap er den beste samlivsform. Og hun skrøt av at KrF har sørget for økt satsing på dåpsopplæring.

Ikke et ord om krigen

KrF-lederen hoppet over den saken som har pint partiet mest de siste måneden: Norges holdning til den amerikanskledete krigen mot Irak.

KrF er inne i en av sine mest kritiske perioder. Gårsdagens BT-måling for Bergen viste hva som er den nasjonale tendensen: KrF er halvert siden forrige valg og leter etter en sak som kan profilere partiet.

Mye har gått galt for KrF i Bondevik 2-regjeringen. I Bondevik 1 var KrF dominerende. Nå overskygger Høyre det meste.

KrF hadde prosjektet om den blokkuavhengige sentrumsregjeringen, men leder nå en tradisjonell høyre-sentrum regjering.

Partiet hadde en god hjertesak i kontantstøtten, mens man nå står uten en ny sak som profilere partiet og kan vinne nye velgere.

Valgerd Svarstad Haugland snakket videre om kamp mot abort, for en restriktiv bruk av bioteknologi, kamp mot bruk av aktiv dødshjelp og mobbing av barn og unge.

Angrende synder

Tidligere denne uken skrev Bergens Tidende at Tysnes-ordfører Lorentz Lunde (KrF) trekker seg i protest mot regjeringens utarming av kommunene. Dermed toppet kommuneopprøret seg i KrF.

I går kunne partilederen gjenta statsminister Kjell Magne Bondeviks løfter om at kommunene skal få mer makt, og at opptrapping av kommuneøkonomien skal starte i statsbudsjettet til neste år. Signalene kom sent, men godt, var svaret fra landsmøtesalen.

Svarstad Haugland måtte bruke sin landsmøtetale til å trekke tilbake uttalelser fra tidligere i uken om at hun åpnet for å bryte med Høyre før stortingsvalget i 2005.

— La det være helt klart fra min side: For KrF er det gjennomslag for politikken vår som teller, noe vi har i samarbeid med Høyre og Venstre. Vi har valgt å gå inn i en regjering med partier vi har mye til felles med, sa en angrende synder.

Svarstad Haugland la vekt på at en stram og stabil økonomisk politikk har ført til lavere rente, og gledet seg over å leve i et samfunn med stabile samfunnsstrukturer.

Den virkelige trøsten til KrF-lederen er at de politiske stemningene i Norge langt fra er stabile. De kan endres dramatisk i månedene frem mot høstens valg, og gi KrF nytt håp. Tapte velgere kan vinnes tilbake.