Grunnen er at nederlandske myndigheter på det nåværende tidspunkt ikke vil begjære mannen utlevert til Nederland.

Forsvant sporløst

Oslo-legen ble innbrakt til politiet mandag, mistenkt for å ha noe å gjøre med konens mystiske forsvinning. Legen kommer fra Nederland og flyttet til Norge i 2002, hvor han har arbeids— og oppholdstillatelse.

Legens kone forsvant sporløst i Nederland i januar 2001. Han har forklart at hun var borte da han kom hjem fra en reise til USA. Han mener at hun har dratt hjem til Filippinene og sier at han flere ganger har snakket med henne på telefon.

Slippes løs

Politiet i Nederland har bedt norsk politi om hjelp i etterforskningen. Mandag ble derfor legen innbrakt av politiet, og det ble gjennomført husransakelse i huset hans. Samtidig gravde politiet i Nederland opp hagen der legen og hans kone har bodd.

— Vi fikk en anmodning om å foreta en husransaking i forbindelse med forsvinningssaken. Siktede ble pågrepet under ransakingen for å kvalitetssikre det arbeid som måtte gjøres. Ransakingen er nå ferdig og siktede løslatt, sier politiadvokat Tor Henning Knudsen til NTB.

Advokat Peter Nørgaard ble mandag oppnevnt som forsvarer for den siktede mannen.

— Hans oppfatning er at det ikke foreligger noe straffbart i forbindelse med at konen forsvant. Han stiller seg derfor uforstående til at han er siktet for noe i den sammenheng, sier Nørgaard.

Dokumentarfilm

Verken kvinnens familie på Filippinene eller hennes venner i Nederland har hørt noe fra henne siden januar 2001. Derfor ba de nederlandsk politi om å etterforske saken. De tok også kontakt med journalisten Peter de Vries som engasjerte seg i saken.

Politiet valgte å gjenoppta etterforskningen etter at de Vries dokumentarprogram om forsvinningen ble vist på fjernsyn i Nederland.