— Vi ser helt klart et væromslag nå. Den neste uken blir det mildvær og regn i lavere strøk. Temperaturen vil ventelig ligge mellom fem og seks grader, sier Magnus Anglevik, meteorologfullmektig ved Vervarslinga for Vestlandet.

Og da tror du kanskje at strømprisene kan gjøre et svalestup ned mot et levelig nivå? Niks.

— Nedbøren som kommer, legger seg som snø i fjellet. Skal væromslaget monne på strømprisen, må det bli ekstremt mildt og komme ekstremt mye nedbør. Det tror vi ikke det gjør, sier administrerende direktør i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Agnar Ass.

— Men for all del: Hvert snøfnugg som kommer er hjertelig velkomment. Snøen smelter jo til våren og vi må fylle magasinene, legger han til.

I forrige uke sank fyllingsgraden til vannmagasinene i Hordaland og Sogn og Fjordane med 3,6 prosent. Den er nå 43,4 prosent - 30 prosent under normalen på denne tiden. – Situasjonen er så ille at vi rett og slett kan gå tom for vann. Vi kommer til å kjøre vannmagasinene ned på det laveste nivået de noen gang har vært i løpet av de nærmeste månedene.

Jeg kan ikke utelukke at det blir behov for strømrasjonering senere i vinter, sier Ask. NVE-direktøren understreker likevel at mildværet gjør at vi ikke trenger å bruke så mye strøm i dagene som kommer.

— Jeg kan bare oppfordre folk til å rasjonere.

Men det må selvsagt ikke bli slik at gamle og syke skal måtte fryse, sier Ask.

2002 ble nok et godt år for ekstremvær. Regnet som nå kommer, markerer slutten på en tørke bergensere ikke har sett maken til i manns minne.

— I desember hadde vi 59 millimeter nedbør i Bergen. Det normale er 235! November og desember har ikke vært så tørre siden 1933. Men desember i år er ingenting mot den siste måneden i 1927: Da kom det fire millimeter nedbør, sier Magnus Anglevik.