Tvedt og Krogstad ble begge pågrepet av politiet i forbindelse med at politiet etterforsker dem for overtredelse av rasismeparagrafen. I forbindelse med pågripelsene skal det ha blitt gjort beslag av mange nazi-effekter.

— Vi har avhørt både Tvedt og Krogstad i helgen, men er kommet til at det ikke er grunnlag for å be om varetektsfengsling. Dermed blir de sluppet ut mandag, sier politiavdelingssjef Tom Søreide i Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

Beholder passene Politiet kommer til å fortsette etterforskningen, men har ikke bedt om at passene til de to siktede blir inndratt. Søreide ønsker overhodet ikke å kommentere noe om den videre etterforskningen.

Krogstad var tidligere sentral i Boot Boys. Tvedt er lederen av organisasjonen Vigrid. Han har tidligere framstått som den ideologiske læremesteren til flere av de siktede etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia, skriver VG.

Politiet har i flere uker etterforsket saken etter mistanke om at Tvedt og Krogstad skal ha spredt rasistisk propaganda, opplyser Tom Søreide til NTB.

— På den bakgrunn gikk vi til ransaking og pågripelse. Vi har beslaglagt et varelager, noe som har ført til at vi også etterforsker dem for økonomiske forhold, sier Søreide.

Politiet ønsker å undersøke om det er drevet uregistrert, ulovlig virksomhet.

Slo til i Hokksund Utgangspunktet for etterforskningen var anmeldelser fra SOS Rasisme og Human-Etisk Forbund. Human-Etisk Forbund mener blant annet at Tore W. Tvedt har spredd antisemittiske utsagn. Da politiet slo til mot de to under en samordnet aksjon i Hokksund, beslagla de også store mengde effekter som blant annet har vært omsatt i det nazistiske og nasjonalistiske miljøet i Norge og Skandinavia.

— Vi har samarbeidet med flere politidistrikt, men ikke med Kripos, sier Søreide.

— Kan det bli aktuelt med flere pågripelser?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier Søreide. Han vil heller ikke si noe om det er kommet inn tips i saken.

Næringsvirksomhet Krogstad har lenge drevet forretningen Boot Boys Records i Hokksund, men har tidligere i år sagt til Dagbladet at han har trukket seg ut av miljøet. Politiet mener Krogstad har drevet omfattende omsetning av nazi-effekter uten å ha registrert noe firma eller forholdt seg til offentlige regler om næringsvirksomhet. Strafferammen for denne typen lovbrudd er langt tøffere enn for brudd på rasismeparagrafen.

Både SOS Rasisme og Human-Etisk Forbund har anmeldt Vigrid for rasisme, og Oslo Statsadvokatembeter har bestemt at Asker og Bærum politidistrikt skal etterforske sakene.

NTB