TRON STRANDMARIANNE RØISELANDOslo

Sjølie kom med sterke utfall mot innvandrere og jøder under marsjen. Lokalmiljøet i Askim er rystet. Lederen av Askim Arbeiderparti, Jan Terje Kristiansen, sier "det er sjokkerende at nazistene ikke tiltales for brudd på straffelovens paragraf 135a — rasismeparagrafen."

Marsjen var rasistisk Kristiansen politianmeldte den 21. august i fjor alle som deltok i marsjen. Han ba også om å bli holdt orientert om etterforskningen. Siden har han ingenting hørt.- Jeg mener alle som deltok i marsjen burde vært tiltalt etter rasismeparagrafen. Marsjen var i seg selv en rasistisk ytring, sier Kristiansen.Boot Boys sin søknad om å få arrangere en minnemarsj for Rudolf Hess ble tre ganger avslått av politiet i Oslo i august i fjor. Planene om minnemarsj utløste den til da største demonstrasjonen mot rasisme og nazisme. 15.000 mennesker var samlet i Oslo.

Sterke utsagn fra Sjølie Nazistenes sjakktrekk var i hemmelighet å sette av gårde mot Askim. Her ble lokalsamfunnet overrumplet av nazistene som marsjerte uten lovpålagt forhåndsgodkjenning av politiet.Terje Sjølie holdt en appell i forbindelse med marsjen. Her sa han blant annet:"Hver dag raner, voldtar og dreper innvandrere nordmenn. Hver dag blir vårt folk og land plyndret og ødelagt av jødene, som suger vårt land tomt for rikdom og erstatter det med umoral og unorske tanker".- Hvis ikke dette rammes av rasismeparagrafen, vet ikke jeg hva paragrafen kan ramme, sier Jan Terje Kristiansen.

Tiltalt for bankran Ifølge tiltalen skal Terje Sjøli ha ranet Halden Sparebank 23.oktober i fjor sammen med en annen oslomann. De skal ha truet bankfunksjonærene med skytevåpen. Ransutbyttet ble 40.000 kroner. Statsadvokat Lars Frønsdal ved Oslo statsadvokatembeter har utferdiget tiltalebeslutningen etter det grove ranet. Punkt fem i tiltalen gjelder den ulovlige demonstrasjonen i Askim. Men her er han bare tiltalt for å ha brutt politilovens bestemmelser om forhåndsgodkjenning av demonstrasjon.

Tiltalen kan endres Bergens Tidende skrev tidligere denne uken at Sarpsborg politidistrikt nylig oversendte sin innstilling om tiltale i forbindelse med nazimarsjen til Statsadvokatene i Oslo. Politiet går der inn for å tiltale Sjølie etter rasismeparagrafen. Statsadvokatembetet har anledning til å endre tiltalen mot Sjølie til også å omfatte rasismeparagrafen.Rettssaken mot Sjølie starter 5. mars i Halden byrett.Statsadvokat Lars Frønsdal har ingen planer om å endre tiltalen.- Jeg kan ikke huske hvorfor rasismeparagrafen ikke ble brukt. Denne saken ligger langt bak i tid og handlet primært om et bankran, sier Frønsdal. Han er på flyttefot til Bergen, til jobb som dommer i Gulating og er travelt opptatt med det.

Frønsdal kan ikke huske om han hadde kjennskap til de krasse og rasistiske uttalelsene Sjølie kom med i Askim, da han jobbet med tiltalen.- Generelt kan det virke som om vi har vært for forsiktige med å bruke rasismeparagrafen, sier Frønsdal. Riksadvokaten sendte tidligere i uken ut en instruks til landets statsadvokater om at rasismeparagrafen skal brukes når det er mulig.

Les også: Mer om Holmliadrapet Kan ha avtalt møte på nettet Braut direktiv frå Riksadvokaten