Det var fire erfarne, fjellvante menn som mistet livet i snøskredet i Sunndalsfjella. Lokalsamfunnet er preget av dødsulykkene.

De omkomne er Ola Drøpping (27) fra Sunndal, Yngve Dalquist (37) fra Trondheim, og Ole Simensen (28) og Øyvind Slørdahl (36), begge fra Oslo.

De fire mennene var på fjelltur ved den 1.552 meter høye fjelltoppen Litlskjorta da de ble meldt savnet mandag ettermiddag.

Det ble tirsdag fanget opp signaler fra minst to sendere som man antok var fra de savnede skigåerne, og det var disse signalene som ledet mannskapene til de omkomne onsdag morgen. De tre første ble funnet i 8-tiden, mens den siste savnede ble funnet i 9.30-tiden onsdag formiddag.

Preger lokalsamfunnet

— Alle de omkomne var erfarne, fjellvante folk. Brandstad er et populært utfartssted for toppturmiljøet i Norge, sier ordfører i Sunndal, Ståle Refstie til NTB.

— Dette preger lokalsamfunnet. Vi går over i en fase hvor fokuset blir på å ivareta pårørende i egen bygd etter beste evne. Vi i Sunndal er vant til å leve med fjell og de utfordringene de gir, men det er ikke ofte det fører til dødsulykker, sier Refstie.

I samarbeid med politiet opprettet Sunndal kommune et pårørendesenter på Phillipshaugen i Øksendal, hvor tilreisende har kunnet bo og overnatte.

En omsorgsberedskapsgruppe, bestående av blant annet prest, lege og psykiatrisk sykepleier, ble også opprettet mandag.

Kulde reddet søk

Et stort skred gikk fra fjellet Frusalhalsen øst for Litlskjorta og ned Kannsdalen mandag.

Mennene skulle møte turkamerater på Brandstad på 200 meters høyde klokka 15 mandag ettermiddag, men dukket aldri opp. Politiet ble varslet mandag klokka 17. Søket ble innstilt tirsdag ettermiddag, på grunn av værforhold og ekstrem skredfare. Politiet betraktet da sjansen for å finne overlevende som minimal.

Etter råd fra skredeksperter besluttet politiet å gjenoppta søkingen etter de savnede onsdag morgen.

— Fjellet ble vurdert som trygt onsdag morgen, men faren vil øke etter hvert som det blir mildere i været. Vi var heldige som hadde en kald natt før letingen ble tatt opp igjen onsdag morgen, sier lensmann Hallvard Vermøy til NTB.

Frivillige fra Romsdal Fjellredningsgruppe, Sivilforsvaret og Norsk Folkehjelp bisto i søket etter de savnede. Det ble også satt inn både et Sea King-helikopter og lavinehunder i søket. (©NTB)