• Nei, gud, du må ikke ta bilde av meg. Jeg har ikke nappet brynene i dag, sier Laura Knarvik (14).

Kvinneblader, reklame og popstjerner. Ungdommen innrømmer at de blir litt preget. Men ikke så mye. Eller?

Denne uken har det nok en gang vært debatt om de unges måte å kle seg på. En skole i Grimstad har tildekket en barmaget ungjente med en t-skjorte-"burka". Noen synes det er en god idé. Andre mener det er forkastelig, og at de unge må få velge sine egen klesstil.

Hva slags forhold har egentlig ungdomsskolejenter til klær, sminke og kropp? Her er noen av reaksjonene vi fikk da vi besøkte Rothaugen skole i storefri:

Ikke for lite klær

— Forbildet for mange er Britney Spears. Hun er jo rå, sier Camilla Gulbrandsen (13). Camilla har ring i navlen, men ifølge venninnene er det ut.

— Det er jo like vanlig som å ta hull i ørene. Det begynner å bli harry, fniser Oda Evjen Gjøvåg (14), Cecilie Caroline Hetlevik (14) og Laura Knarvik (14).

— Nei! Ikke ta bilde av piercingen min. Magen min er altfor stygg til det, hyler Camilla. Jentene synes moten er kjempefin for tiden, men de er ikke absolutt nødt til å gå i det som er inn.

— Vi går i det vi liker, ofte blir det jo moteklær, men vi prøver ikke å se sexy ut, hvis det er det dere tror, bemerker Camilla.

— Vi må passe på at ikke vi går i for lite klær, det er jo litt horete. I hvert fall tror jeg guttene synes det, ymter Laura.

— Innerst inne liker nok guttene jenter som er naturlige og søte, men det er bare vi jentene som ikke skjønner det, tror Oda. Hun er ikke så opptatt av å se så flott ut. Hun er nemlig i fast forhold. Men litt sminke og litt rå klær er et must.

Driter i hva andre mener

— Mange jenter har dessuten dårlig selvbilde. De tør ikke å vise hvem de egentlig er, sier Berthina Kayembe (13) ý litt oppgitt. Hun synes moten er kul, men er ikke så opptatt av den.

— Jeg driter i hva andre mener jeg skal gå i. Jeg går i det jeg liker, sier Berthina.

— Vi tenker ikke over at vi går med bar mage, bare skuldre eller at trusekanten viser. Det er jo helt vanlig, sier Berthina.

— Alle buksene som er i butikkene nå er lave i livet, dessuten får man bare kjøpt korte, ikke lange, gensere. Så vi får ikke gjemt rumpene, utbryter Laura.

— Derfor må vi gå sånn, sier Cecilie.

Grusomt med hår

Sminkepungen har alltid hedersplass i sekken. Det er viktig.

— Det er ofte vi må friske opp sminken litt i løpet av skoledagen. Det er ikke alltid den holder hele dagen, sier Oda. Morgenstellet før hun går på skolen går imidlertid kjapt.

— Alt blir jo en vane. Nå tar det bare to minutter å sminke seg. Jeg trenger faktisk ikke speil engang, men selvfølgelig kan det jo ta litt lengre tid innimellom, spesielt når jeg har en dårlig hårdag, ler Oda ý med hår langt nedover ryggen.

— Jeg bruker ikke så mye sminke, det viktigste er at man har mørke øyevipper og det har jeg, sier Laura.

— Det er noen som er heldige, sier Cecilie og Oda. De er avhengige av maskara. En siste ritual om morgenen er barbering.

— Ja erru gær'n. Det er grusomt med hår! Men kun armhuler og legger altså, forklarer Oda.

Tenker ikke på å se sexy ut

— Jeg synes det skal bli aldersgrense på kvinneblader, sånn at mange jenter slipper å bli preget av alle jentene der, sier Berthina.

— Vi blir jo litt preget da! Selv om vi ikke vil det. Av all reklamen i bladene og sånn, og alle de sylslanke og flotte jentene, sukker Oda.

— Men vi føler ikke at det er press heller på en måte. Vi gjør som vi vil, svarer Cecilie.

— Vi tenker ikke på å se sexy ut, men vi blir ofte fremstilt sånn, sier Camilla.

— Mange sier at lite og sexy klær på jentene gjør at de ofte blir voldtatt, men det er jo bare noe tull. Der er ikke oss det er noe i veien med. Det er voldtektsmennene, slår Oda fast.

— Jeg vil egentlig bare være sånn som jeg er ý Eller ý jeg ville ikke hatt hårene jeg har på overleppen, sier Laura.

Ingen av oss andre ser hårene ý