For de fleste sydpolfarere er selve polpunktet målet. For den tidligere marinejegeren Rune Gjeldnes fra Surnadal er dette bare et punkt som må passeres for å nå målet, Victoria Land, som ligger 2.400 kilometer fra polpunktet. Ingen har hittil gått en slik tur.

Da han startet for 48 dager siden, dro han på en pulk som veide 170 kilo. Likevel har han gjort den raskeste turen noensinne inn til Sydpolen.

Men Gjeldnes var ikke bare fornøyd.

– Polen var en skikkelig nedtur. Bulldosere som kjørte rundt overalt, nei det var ikke så artig, forteller han på satellitt-telefon til sin tidligere arbeidsgiver Sjøforsvaret fra Sydpolen.

Tross skuffelsen over hektisk aktivitet på polen, innrømmer han at det var godt å se folk igjen.

– Jeg så basen fra 20 kilometers avstand, og ble møtt av fire derfra, trivelige folk! Det var kjekt å se folk, men jeg har psyket meg sånn opp til å være alene at jeg bare ville bort så fort som mulig, forteller han.

Tirsdag hadde han hviledag 8 kilometer fra polpunktet, og torsdag starter han på de siste 2.400 kilometerne fram til målet, Victoria Land. Nå veier pulken 140 kg. Rune Gjeldnes regner med å nå kysten en gang i februar.

Før han dro videre fikk han stemplet et par postkort, men noen form for hjelp tok han ikke imot.

– Varm dusj og kald pils går ikke når målet er å gå Antarktis på tvers uten etterforsyninger eller annen hjelp utenfra, sier han.