TRON STRAND

Venstreleder Lars Sponheim har en velgermedvind i ryggen han ikke har opplevd siden han feide inn på Stortinget i 1993.

Sponheim tok i går formiddag en hastig tripp til Kristiansand for å sanke stemmer. Men i gågaten i sørlandsbyen måtte partilederen prioritere medier som ønsket kommentarer til meningsmålinger som blir presentert i dag. Fra Agder-fylkene, Akershus, Oslo og Hordaland strømmet meldingene på om en oppslutning på mellom 6 og 8 prosent.

Sågar sportsmedarbeidere ringte for å få kommentarer til at 16 prosent av skilandslaget ville stemme Venstre.

Stivt blikk

Sponheim vil ikke si noe om hva han tror resultatet kan bli på mandag, men slår fast at partiets vedtatte målsetting er seks prosent, og at han personlig vil bli fornøyd med alt over 4 prosent — altså at partiet kommer over sperregrensen.

-Vi har fortsatt blikket stivt festet på sperregrensen, forsikrer han.

Han avfeier kategorisk spekulasjoner om at det er mulig å gjenopplive sentrumsalternativet, og advarer mot å tro at de tre regjeringspartiene - etter et mellomspill - kan ende opp som støttespillere for andre partier og regjeringskonstellasjoner.

— Hvis regjeringen skulle bli kastet eller det skulle bli rødt flertall, vil mange bli overrasket over hvor samlet KrF, Høyre og Venstre vil opptre i opposisjon, sier Sponheim.

Åpent storting

Sponheim avviser også eventuelle B- og C-planer og slår fast at det, med et fortsatt borgerlig flertall på Stortinget, bare finnes en mulighet for regjeringsskifte; at Ap og Frp stemmer sammen for et mistillitsforslag mot regjeringen. Og da vil regjeringspartiene gå i opposisjon.

En av de landsomfattende meningsmålingene som blir offentliggjort i dag, gir den borgerlige siden 84 mandater, de rødgrønne 82, samt at Kystpartiet kommer inn med 2 og RV med 1 representant.

— Da blir eventuelt Stoltenberg avhengig av både RV og Kystpartiet for å danne regjering, sier Sponheim - vel vitende om at en slik situasjon vil ble meget uoversiktlig og åpen.

Sponheim snakker nødig om tiden etter valget, men om regjeringen fortsetter skal det fremforhandles en ny regjeringsplattform.

Da vil Venstre gi energi- og miljøsaker topprioritet.

Gasskraftverk og spørsmålet om CO2-håndtering «blir en av de vanskeligste sakene for regjeringen», sier han.

Neste regjeringsplattform

— Spørsmålet om CO2-håndtering må løses i neste periode, og vi må finne en løsning for deponering. I så måte synes jeg Bellona har kommet med et fantastisk godt innspill.

— Vil det si at gasskraftverket på Kårstø ikke blir realisert uten at det er funnet en løsning for CO2-håndtering?

— For Norge som nasjon vil det være umoralsk å kjøpe kvoter i utlandet for alle nasjonale utslipp. Jeg tror den politiske rammen og mulighetene for å finne løsninger blir annerledes i neste periode. Det skyldes ikke minst at frykten for hva CO2-utslippene innebærer, er i ferd med å bli allemannseie, sier Sponheim.

Samtidig er han sikker på at staten alene ikke kan løse utfordringen, men det må skje i et samspill med næringen.

LETTET: Lars Sponheim puster ennå ikke ut, men er svært oppløftet og letter snart av en rekke meningsmålinger som gir Venstre rundt syv prosent av stemmene. Rådgiverne Eva Kvelland og Hans Antonsen kan ikke annet enn å rekke partilederen sine mobiltelefoner på Kjevik flyplass. <br/>Foto: HÅVARD BJELLAND